Emmanuel Macron (centru) - cu 24% din voturi si Marine Le Pen (extrema dreapta) - cu 22% sunt candidatii care vor merge in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta, arata un sondaj realizat duminica, la iesirea de la urne, dat publicitatii de televiziunea belgiana RTBF. Francois Fillon (candidatul dreptei) este pe locul al treilea, cu 20,5%, iar Jean-Luc Melenchon (extrema stanga) pe locul al patrulea, cu 18% din voturi. Presa din Franta nu are voie sa prezinte exit-poll-uri pana la inchiderea urnelor.

Marine Le Pen si Emmanuel MacronFoto: Colaj foto / Sursa: Agerpres

Ora 23:02:Seful diplomatiei germane, Sigmar Gabriel, "sigur" ca Emmanuel Macron este viitorul presedinte al Frantei: "Bineinteles ca sunt fericit." (Reuters)

Ora 21:47:Candidatul dreptei, Francois Fillon, si cel al stangii, Benoit Hamon, si-au anuntat sprijinul pentru Emmanuel Macron in turul al doilea al alegerilor.

Ora 21:15: Sondaj Kantar: Macron si Le Pen merg in turul al doilea, dupa ce fiecare a obtinut cate 23% din voturi (Reuters).

Ora 21:05: Al treilea sondaj care indica o finala Macron - Le Pen: Emmanuel Macron - 23,7%, Marine Le Pen - 21,7% (sondaj Ipsos citat de Reuters).

Ora 21:00: Un alt sondaj citat de televiziunea belgiana il indica pe Emmanuel Macron castigator cu 23%, iar pe Marine Le Pen pe locul al doilea, cu 22,5%. Fillon, pe locul al treilea, cu 20%.

Candidatul formatiunii de centru En Marche!, Emmanuel Macron, si lidera Frontului National, Marine Le Pen, erau cotati ca favoriti pentru a merge in turul al doilea si de sondajele de dinaintea scrutinului, insa diferenta dintre ei si ceilalti candidati este una fragila.

Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt asteptati astazi la urne, incepand cu ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei), in primul tur al alegerilor prezidentiale. Urnele se inchid la ora locala 20:00 (21:00 ora Romaniei).

Alegerile prezidentiale din Franta sunt marcate de valul de atentate teroriste care a lovit tara in ultimii doi ani si de o campanie electorala marcata de scandaluri de coruptie fara precedent, in care au fost implicati doi dintre principalii candidati: Marine Le Pen si Francois Fillon.