După referendumul din Turcia nu se schimbă regimul politic, ci sistemul de guvernare, a declarat duminică ambasadorul Turciei la Bucureşti Osman Koray Ertaş, adăugând sunt luate în considerare reacţiile internaţionale, dar ţara îşi va decide singură viitorul, potrivit Agerpres. Diplomatul turc considera ca "discuţiile din presă despre referendum sunt scoase din context".

El spune că prezenţa la vot la referendum a fost de aproximativ 85%, printre cele mai mari, aproximativ 58 de milioane de votanţi exprimându-şi opţiunea politică în ţară şi în diaspora.

"Nu se schimbă regimul în ţară, ci sistemul de guvernare. Se va trece de la democraţie parlamentară la o democraţie prezidenţială, aceasta este schimbarea de bază. După cum este scris clar în Constituţia noastră, ţara noastră este un stat democratic secular, un stat de drept. Aceste lucruri nu se schimbă", a declarat Osman Koray Ertaş.

El a adaugat că a existat o dorinţă de schimbare în interiorul Turciei, care a dus spre referendum: "Înainte, începând din 2007, am decis că preşedintele va fi ales prin vot popular, nu de Parlament. Existau probleme pe ramura executivă. (...) Vom vedea în timp cu funcţionează sistemul. Luăm în considerare rapoartele mai multor organizaţii internaţionale. Legile şi legislaţia sunt lucruri organice, care pot suporta rectificări. (...) Constituţia din Turcia a fost creată sub regimul militar în 1982 şi a fost schimbată de mai multe ori. Peste trei sferturi din Constituţia iniţială a suferit schimbări. A devenit ca un fel de rezultat al unei 'peticiri'. Exista un consens în societate că această Constituţie trebuie schimbată."

Întrebat despre reacţiile negative ale unor ţări din comunitatea europeană privind rezultatele referendumului, ambasadorul a spus că aceste opinii vor fi luate în considerare, dar Turcia îşi stabileşte singură viitorul.

"Din nefericire, unele ţări europene au făcut campanie în mod activ pentru 'Nu' la referendum. Este puţin ciudat că unii lideri au făcut campanie pentru o anume orientare. Evident, am luat în considerare opiniile acestor lideri, dar am luat în considerare şi opiniile unor state precum SUA, Rusia, China", a mai spus Osman Koray Ertaş.

Ambasadorul turc a anunţat că în viitorul apropiat preşedintele Erdogan va avea întâlniri la nivel înalt în India, Rusia, China, SUA şi va participa la summitul NATO de la Bruxelles: "Turcia este membru NATO şi preţuim această apartenenţă a noastră la NATO. (...) Luăm în considerare ce spun celelalte state, dar ne decidem singuri viitorul", a subliniat Osman Koray Ertaş.