Procurorul General al Berlinului vizeaza, printre altele, Cancelaria Angelei Merkel si Budestag, camera inferioara a Parlamentului, in ancheta privind scurgerile de informatii ce au permis WikiLeaks sa publice, in decembrie, o serie de documente confirdentiale pe care agentiile germane de securitate le-au transmis unei comisii parlamentare, relateaza news.ro care citeaza Reuters.

Comisia ancheta masura in care spionii germani au ajutat Agentia Nationala de Securitate a SUA sa spioneze Europa.

Extinderea anchetei pentru a include Cancelaria nu inseamna, in mod neaparat, ca procurorii au suspiciuni ferme ca persoane din biroul Angelei Merkel au fost implicate in scurgerea de informatii.

Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters ca biroul lui Merkel a fost de acord in urma cu cateva saptamani cu investigatia, pentru ca ancheta sa poata avansa.

Supravegherea si interceptarile sunt un subiect sensibil in Germania, dupa ce in STASI, din estul comunist, si GESTAPO, din perioada nazista, au monitorizat indeaproape oamenii.

Merkel a declarat in februarie, in Parlament, ca nu a stiu cat de strans au cooperat spionii germani cu omologii lor rusi pana in 2015, dupa scandalul interceptarilor telefonului sau mobil de catre americani.