Presa de stat a Coreei de Nord avertizeaza Statele Unite ca ii vor ataca cu o "lovitura puternica preventiva", dupa ce secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca SUA cauta modalitati de a pune presiune pe Coreea de Nord cu privire la programul nuclear, scrie Reuters.

Rachete la parada din Coreea de NordFoto: Captura YouTube

Presedintele Donald Trump ramane ferm pe pozitie in relatia cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, care a respins categoric mustrarile unicului aliat major, China, si a continuat programul nuclear si cel al rachetelor, sfidand sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a amenintat cu regularitate ca va distruge Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite si nu pare sa isi schimbe ideile cu privire la un conflict armat, dupa ce duminica a avut loc un test esuat al rachetelor si o mare parada cu cele mai noi tipuri de rachete icu raza lunga de actiune in Phenian.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat miercuri presei ca Statele Unite ar putea adauga din nou Coreea de Nord pe lista statelor care sprijina terorismul, transmite Reuters.

"Revizuim toate statutele Coreei de Nord, atat in privinta sponsorizarii de stat a terorismului, cat si a altor modalitati prin care putem pune presiune pe regimul de la Phenian sa reia cooperarea cu noi, dar o cooperare de pe o pozitie diferita de cea de la discutiile precedente", a spus Tillerson. "Evaluam toate aceste optiuni", a adaugat el.

Coreea de Nord este posibil sa fi testat duminica un nou tip de racheta, a sugerat luni un expert al site-ului "38 North", specializat in probleme legate de regimul de la Phenian, transmite AFP, citata de Agerpres. Pentagonul nu a stabilit deocamdata tipul rachetei nord-coreene care a explodat duminica dimineata "aproape imediat" dupa lansarea din apropiere de regiunea Sinpo, pe coasta de est a tarii.

Casa Alba s-a marginit sa afirme ca a fost o racheta cu raza medie de actiune.

Esecul lansarii arata ca este vorba despre un nou sistem, a explicat John Schilling, expert in armament in cadrul organizatiei "38 North" care depinde de Universitatea John Hopkins din Washington.

Coreea de Nord a prezentat sambata ceea ce pareau sa fie noi rachete cu raza lunga si noi rachete ce pot fi lansate de pe submarine la aniversarea a 105 ani de la nasterea fondatorului tarii, Kim Il Sung, in conditiile in care un portavion american si grupul sau de lupta este pe drum spre regiune, scrie Reuters.