Mult mai multi rusi au o parere buna despre liderul Revolutiei Bolsevice Vladimir Lenin decat aveau in urma cu un deceniu, arata un sondaj al agentiei independente Levada, scrie Radio Free Europe-Radio Liberty, citat de News.ro.

URSS.La mausoleul lui V.I.Lenin din Piata Rosie, MoscovaFoto: Ioana Marinache

Potrivit acestui sondaj, publicat miercuri, 56% dintre rusi cred ca Lenin a jucat un rol pozitiv in istoria tarii, iar 22% considera ca a jucat un rol negativ.

Numarul celor care-l apreciaza pe Lenin este usor mai mare decat in ultimii ani si mult mai mare fata de cel din decembrie 2006 (40%), cand 36% considerau ca acesta a jucat un rol negativ.

Anul acesta se implineste un secol de la Revolutia Bolsevica, urmata de infiintarea Uniunii Sovietice in 1922. URSS s-a destramat in 1991.

Corpul imbalsamat al lui Lenin, care a murit in 1924, este expus in continuare intr-un mausoleu din Piata Rosie, la Moscova.

Intrebati ce parere au despre propuneri in vederea unei retrageri a corpului lui Lenin din mausoleu, 58% dintre rusi vor ca acesta sa fie inmormantat, iar 31% vor sa ramana expus in mausoleu.

Levada a intervievat in acest sondaj 1.600 de adulti din intreaga Rusie, in perioada 31 martie-3 aprilie.