Washingtonul a indemnat luni Guvernul turc sa apere drepturile si libertatile fundamentale, in contextul in care autoritatile turce lucreaza la solutionarea rezultatelor contestate ale referendumului de duminica pe tema sporirii puterilor presedintelui Rece Tayyip Erdogan, relateaza The Associated Press, citata de News.ro.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, a subliniat ingrijorarile exprimate de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a monitorizat referendumul turc, duminica.

El a evocat luni nereguli atat la vot, cat si in campania care a condus la un "teren de joc inegal" pentru tabara "nu".

OSCE a criticat decizia Inaltului Comitet Electoral (YSK) de a permite ca voturi care nu aveau stampila de control sa fie numarate, subliniind ca acest lucru a subminat eforturile in lupta impotriva fraudarii.

Rezultatele provizorii, publicate de presa, arata o victorie stransa a presedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a condus campania taberei "da".

Washingtonul ii indeamna atat pe cei care sustin, cat si pe cei care se opun rezultatului votului sa coopereze si sa discute pana cand OSCE isi finalizeaza raportul de monitorizare a consultarii populare.