Raportul Kroll dezvaluie ca cel putin 75 de companii controlate de grupul Shor au participat la furtul miliardului, transferand banii obtinuti drept credite de la Banca Sociala, Banca de Economii si UniBank in conturi din Letonia, transmite Deschide.md.

Jurnalistii Deschide.md sustin ca fondurile au fost transferate in special in conturile bancare deschise in doua banci din Letonia, inainte de a fi spalate printr-o retea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din aceeasi tara, potrivit informatiilor care apar in raportul Kroll II, citeaza News.ro.

De asemenea, cele mai multe conturi au fost deschise pe numele unor companii inregistrate in Marea Britanie, Belize si Panama.

Majoritatea fondurilor s-au intors in tara pentru a plati expunerile de credit existente si pentru a crea impresia ca au constituit imprumuturi corportaive veritabile. Potrivit acelorasi surse, sumele fraudate au ajuns in mare parte la alte banci din Republica Moldova.

BEM - aproximativ 185 milioane dolari, Cipru - 63 milioane dolari, China si Hong Kong - 61 milioane dolari si Elvetia - 23 milioane. Aproximativ 200 de milioane de dolari SUA au fost transferati pe conturile mai multor banci din Letonia, unde au fost spalate in continuare printr-un mecanism complex. Reprezentantii companiei Kroll preconizeaza ca etapa de recuperare a banilor fraudati va dura minim de la 18 luni, pana la doi ani.