Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a supravegheat manevre militare ale fortelor sale speciale, a transmis joi media de stat de la Phenian, intr-un moment in care tensiunea creste intre regimul comunist si Washington pe subiectul nuclear, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Unii specialisti estimeaza ca autoritatile nord-coreene ar putea utiliza sarbatorirea celei de-a 105-a aniversari a nasterii fondatorului statului, Kim Il-Sung, sambata, ca pretext pentru efectuarea celui de-al saselea test nuclear.

Joi, agentia oficiala KCNA a relatat ca liderul de la Phenian a asistat dintr-un post de observatie la manevre constand in parasutarea din avioane usoare a unor comandouri ale fortelor speciale care au cazut "ca grindina" pentru "a merge sa distruga fara mila tintele inamice".

Surazator, Kim Jong-Un si-a acoperit cu elogii trupele pentru precizia lor, explicand ca "gloantele par sa aiba propriii lor ochi", a aratat KCNA, care nu a specificat cand au avut loc exercitiile. "Acest exercitiu arata din nou ca invadatorii imprudenti vor testa gustul gloantelor armatei noastre populare coreene si al razboiului", continua agentia mentionata.

Presedintele chinez, Xi Jinping, a pledat pentru o solutie pacifista a crizei din jurul programului nuclear nord-coreean, intr-o convorbire telefonica, miercuri, cu omologul sau american, Donald Trump. Statele Unite considera China ca aliat al Coreii de Nord si apreciaza ca Beijingul are mijloacele sa-si convinga vecinul sa abandoneze programul sau nuclear interzis.

Intr-un editorial pe un ton neobisnuit de virulent fata de regimul lui Kim Jong-Un, cotidianul chinez Global Times a atentionat Phenianul fata de un al saselea sau test nuclear. "Peninsula coreeana nu a fost niciodata atat de aproape de o confruntare militara de cand Coreea de Nord a efectuat primul sau test nuclear in 2006", a remarcat, intr-un editorial, publicatia. Daca Coreea de Nord va efectua un nou test nuclear sau un tir de racheta intercontinentala, "Beijingul va reactiona ferm", a avertizat jurnalul, apreciind ca China ar sustine noi sanctiuni ale ONU mergand pana la restrictii asupra importurilor de petrol ale Phenianului.