Rusia a blocat prin veto, miercuri, un proiect de rezolutie la Consiliul de Securitate al ONU care ar fi condamnat presupusul atac chimic din Siria, de saptamana trecuta, si care a cerut Damascului sa coopereze cu anchetatorii, relateaza BBC News, citata de News.ro.

Proiectul de rezolutie a fost prezentat de Statele Unite, Marea Britanie si Franta, care au fost infuriate de decizia Rusiei.

Aceasta este a opta oara cand Rusia isi apara aliatul in Consiliul de Securitate.

Proiectul de rezolutie ar fi sustinut o investigatie pe teren desfasurata de Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ar fi cerut Guvernului sirian sa ofere informatii militare, inclusiv jurnale de zbor, din ziua atacului, precum si acces la bazele aeriene. China, unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, care are drept de veto, s-a abtinut de la vot, la fel ca si Etiopia si Kazahstan. Alte 10 tari au votat pentru adoptarea rezolutiei, in timp ce Bolivia i s-a alaturat Rusiei si a votat impotriva.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a condamnat actiunile ruse. "Va izolati de comunitatea internationala de fiecare data cand avioanele lui Assad arunca inca o bomba asupra civililor si de fiecare data cand Assad incearca sa infometeze inca o comunitate pana la moarte", a avertizat ea.

La Washington, intr-o conferinta de presa cu secretarul general al NATO, presedintele american Donald Trump a fost intrebat daca el crede ca este posibil ca fortele siriene sa fi lansat atacul fara ca Rusia sa stie. "Cred ca este posibil, cu siguranta. Cred ca este putin probabil", a raspuns el. "As vrea sa cred ca nu au stiut, dar este posibil sa fi stiut. Au fost acolo", a adaugat el.

Trump a adaugat ca este "minunat" ca Beijingul s-a abtinut la ONU, dar, mentionand ca a discutat cu presedintel chinez Xi Jinping cu o seara inainte, a declarat ca nu este suprins. China a blocat prin veto sase rezolutii ONU de la izbucnirea conflictului, in 2011.

La randul sau, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a declarat, dupa votul de la ONU, ca Rusia este "de partea gresita a discutiei", in timp ce presedintele francez Francois Hollande a avertizat ca Moscova "poarta o responsabilitate grea" pentru ca il apara in continuare pe Assad si blocheaza un raspuns international unit.

Pe de alta parte vice-ambasadorul rus Vladimir Safronkov a insistat, in Consiliul de Securitate al ONU ca masura este "sortita esecului" de la inceput. "Rezultatul era predeterminat, pentru ca ne-am exprimat in permanenta dezacordul nostru categoric fata de continutul documentului", a spus el.

Rusia a cerut o ancheta independenta si se intreaba cum au putut puterile occidentale sa gaseasca vinovatii atat de repede.

Tarile occidentale acuza fortele guvernamentale siriene pentru orchestrarea atacului chimic, in care si-au pierdut viata 87 de persoane, inclusiv 31 de copii din Khan Sheikhoun. Statele Unite au lansat in noaptea de joi spre vineri 59 de rachete de croziera spre o baza aeriana a fortelor guvernamentale, de unde au plecat avioanele care au atacat provincia Idlib.