Serviciile de securitate ruse sustin ca au dejucat 16 atacuri teroriste in noua orase din Rusia pe parcursul ultimului an. Declaratia a fost facuta marti de seful Comitetului National Antiterorist din Rusia, Aleksandr Bortnikov, potrivit Agerpres, care citeaza EFE. Printre orasele amenintate de atentate se numara Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Nijni Novgorod sau Soci, potrivit lui Aleksandr Bortnikov.

"Chiar acum exista multe informatii operative care indica faptul ca liderii gruparilor teroriste care actioneaza in Orientul Mijlociu si care fac parte din Stat Islamic planuiesc sa organizeze atacuri teroriste in mai multe regiuni din lume, inclusiv in Rusia", sustine Aleksandr Bortnikov.

In Rusia, majoritatea celulelor teroriste care actioneaza in interiorul tarii sunt formate din cetateni din tarile Asiei Centrale, care sunt scutiti de viza la intrarea pe teritoriul rus.

"Nucleul dur al acestor grupari teroriste este format din cetateni din Comunitatea Statelor Independente (CSI, organizatie din care fac parte majoritatea fostelor republici sovietice - n.r.), care ajung in tara ca imigranti economici", a explicat seful CNA. La sosirea lor in Rusia, "recruteaza (militanti - n.red.) in randul comunitatii de imigranti pentru a comite atentate", a adaugat seful Comitetului National Antiterorist din Rusia.

Pe 3 aprilie, un terorist sinucigas in varsta de 22 de ani, originar din Kargazstan, identificat drept Akbarjon Djalilov, a detonat o bomba in metroul din Sankt Petersburg. Bilantul atacului a fost de 14 morti.