Secretarul Apararii, James Mattis, a anuntat luni noaptea ca atacul american asupra bazei fortelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat a reusit sa distruga 20% din capacitatile aeriene ale regimului presedintelui Bashar al-Assad. De asemenea, acesta a transmis un avertisment, precizand ca armata siriana ar da dovada de "nechibzuinta daca ar utiliza din nou arme chimice", scrie BBC.

Reprezentantii Damascului au negat orice implicare in presupusul atac chimic din localitatea Khan Sheikhoun, situata adanc in teritoriile rebele din provincia Idlib.

Un numar de 89 de persoane au murit, inclusiv zeci de copii, dupa ce avioanele guvernamentale au lansat gaz sarin peste Khan Sheikhoun.

Natiunile G7 se reunesc intre timp pentru a discuta despre modalitatile de convingere a Rusiei in vederea abandonarii presedintelui Assad.

Statele Unite au lansat,in noaptea de joi spre vineri,59 de rachete de croaziera asupra bazei aeriene al-Shaayrat, ca raspuns fata de atacul chimic din provincia Idlib.

Secretarul Apararii, James Mattis, a precizat ca "raspunsul masurat" din partea americanilor a "avut drept rezultat avarierea si distrugerea unor facilitati de munitie si alimentare, a capacitatilor aeriene si a 20% din avioanele operationale ale Siriei".

"Guvernul sirian nu mai are capacitatea de a realimenta sau rearma un avion la baza al-Shaayrat", a completat seful Pentagonului.

Acesta a raspuns criticilor care acuzau armata americana ca avioanele regimului continua sa decoleze de pe pistele al-Shaayrat.

Mattis a explicat ca functionarea pistelor nu serveste interesului militar al fortelor loiale presedintelui Assad, potrivit News.ro