Un celebru festival al ghetii desfasurat in China, ce atrage anual zeci de mii de vizitatori, pare sa fie ultima victima a incalzirii globale, dupa ce sculpturile au inceput sa se topeasca, transmite BBC.

Evenimentul, organizat incepand din 1985 in Harbin, in nord-estul Chinei, a devenit cea mai mare sursa de venit pentru localitate.

Festivalul este in pericol insa in acest an doarece gheata a inceput sa se topeasca mai repede decat in anii trecuti. Temperaturile medii de anul trecut au fost de 6.6 grade Celsius, cele mai mari inregistrate in localitate.

BBC precizeaza ca Harbin este unul dintre cele mai friguroase orase din China, iarna temperaturile coborand pana la -35 de grade Celsius.

Festivalul din acest an e dedicat Olimpiadei de la Beijing care se va desfasura in aceasta vara. Sculpturile realizate de artisti intruchipeaza animale, flori sau cladiri celebre din intrega lume, lucrarile fiind luminate feeric in timpul noptii.

Temperaturile ridicate inregistrate in ultimele saptamai au facut insa ca unele dintre sculpturi sa inceapa sa se topeasca.

Festivalul dureaza, in mod traditional, pana la sfarsitul lui februarie, insa BBC citeaza organizatori care si-au exprimat ingrijorarea ca, anul acesta, evenimentul va dura mai putin.