Organizatia separatista basca ETA depune sambata armele, dupa patru decenii de lupta armata, soldate cu 829 de morti, dar guvernul de la Madrid nu ofera in schimb niciun avantaj politic, transmite AFP.

"ETA sa stie ca nu are nimic de astepta de la guvern. Nu va obtine niciun avantaj, niciun beneficiu politic" de pe urma dezarmarii unilaterale, a declarat vineri purtatorul de cuvant al executivului spaniol, ministrul culturii Inigo Mendez de Vigo. "Sa se dezarmeze, sa se dizolve, sa ceara iertare si sa ajute la lamurirea crimelor care nu au fost elucidate. Nu va obtine nimic de la un stat democratic cum este Spania", a repetat el pozitia cunoscuta a cabinetului condus de premierul Mariano Rajoy, potrivit Agerpres.

ETA, acronimul Euskadi Ta Askatasuna (Tara Bascilor si Libertate) a anuntat joi seara ca va depune armele, printr-o scrisoare catre BBC, confirmand astfel anuntul facut de militantul ecologist basc din Franta Txetx Etcheverry si de guvernul regional basc din Spania.

Practic, dezarmarea ar urma sa constea in transmiterea catre justitia din Franta a informatiilor privind locurile unde sunt ascunse armele ETA.

Separatistii basci, organizati in ETA in 1959, au anuntat renuntarea la lupta armata pentru independenta in 2011, dar nu au predat armele. In schimbul acestui ultim pas, organizatia cerea negocieri asupra celor aproximativ 360 de membri aflati inca in inchisori in Spania si Franta, precum si amnistierea celor clandestini. Ambele tari au refuzat orice tratative pe aceasta tema.