SUA au lansat in noaptea de joi/vineri (ora Romaniei) un atac cu rachete asupra unor tinte militare din Siria, potrivit presei americane. Operatiunea a vizat baze aeriene si vine ca raspuns la atacul cu arme chimice din orasul Khan Shaykhun, in care si-au pierdut viata zeci de civili. Pentagonul a precizat ca atacul, ordonat de presedintele Donald Trump, a avut loc la ora siriana 04:40 (01:40 GMT), cand 59 de rachete de croaziera Tomahawk au fost trase din distrugatori in estul Mediteranei. Armata SUA a informat fortele ruse inainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene si nu a vizat acele sectiuni ale obiectivului unde rusii erau considerati a fi prezenti, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis. Rusia a condamnat atacul, Vladimir Putin calificandu-l drept "o agresiune la adresa unui stat suveran".

Momentul lansarii unei rachete de pe nava USS PorterFoto: Navy.mil

"In seara astaamordonatun atac militardirectionat asupra bazei aeriene din Siria de unde a fostlansatataculchimic. Prevenirea si descurajarea raspandirii si utilizarii armelor chimice mortale estedeinteresvital pentru securitatea nationalaa StatelorUnite. Este cert caSiriaa folosit armechimiceinterzise,a incalcatobligatiile careii revin in temeiulConventiei privind interzicerea armelorchimicesia ignorat avertismenteleConsiliului de Securitate alONU. Incercari de ani de zile de a schimba comportamentullui Assadau esuatsiau esuat cu consecintedramatice", a declarat presedintele Trump, la scurt timp dupa lansarea atacului.

LIVE TEXT:

21:23Pentagonul banuieste ca regimul Bahasr al-Assad a fost "ajutat" in prezumtivul atac chimic care a vizat localitatea Khan Sheikhoun

20:35 Ambasadoarea americana la ONU ameninta cu o noua interventie in Siria (AFP)

"Suntem pregatiti sa facem mai multe, dar speram ca nu va fi necesar", a spus Nikki Haley, la Consiliul de Securitate

19:42 Fregata ruseasca Amiral Grigorovich a intrat in Marea Mediterana, unde, potrivit agentiei oficiale rusesti Tass, va vizita infrastructura bazei navale siriana Tartus. Durata prezentei acestei fregate care este echipata cu rachete de croaziera Kalibr in zona va depinde de evolutia situatiei, dar in orice caz va ramane peste o luna, a precizat o sursa militaro-diplomatica.

17:41 Premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat ca atacul lansat de SUA a fost ilegal si a fost la "un pas de o confruntare militara cu Rusia", potrivit Reuters.

16:22: Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta vineri pentru discutii privind situatia din Siria. (AFP)

15:41: Erdogan: Loviturile americane in Siria sunt insuficiente, sunt necesare si alte masuri. (AFP)

15:03 Localitatea Khan Sheikhun, unde ar fi avut loc atacul chimic, a fost din nou victima unui atac aerian vineri, potrivit unui martor si ONG-ului Observatorul sirian pentru drepturile omului.

15:00: 9 civili, printre care 4 copii, au fost ucisi in atac, a anuntat agentia de stiri de stat siriana SANA, citata de Reuters.

14:46:Reactia MAE roman: "Actiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reactie ferma la atrocitatile comise in urma atacului cu arme chimice. Romania este solidara cu Aliatii si partenerii nostri."

14:44 Baza aeriana ruseasca din Latakia si facilitatea navala din Tartus sunt protejate de sisteme de aparare aeriana S-300 si S-400, a afirmat un senator rus, potrivit agentiei RIA, preluata de Reuters.

"Complexele de rachete S-300 si S-400 garanteaza in mod adecvat securitatea fortelor noastre pe pamant, pe mare si in aer", a declarat Viktor Ozerov, seful comisiei de aparare si securitate din Senat.

14:41: Angela Merkel: "Atacul american este de inteles avand in vedere suferinta poporului sirian nevinovat, dimensiunea crimelor de razboi si blocajul din Consiliul de Securitate al ONU". Ea a descris atacul ca fiind "limitat si targetat".

14:12: Presedintia siriana spune ca agresiunea Statelor Unite face ca efortul regimului de la Damasc impotriva "agentilor teroristi" sa creasca si sa sporeasca masurile impotriva lor.

13:20: Opozitia siriana saluta atacul american si indeamna la noi astfel de actiuni. (Reuters)

13:14: Comisia Europeana a fost informata de SUA in legatura cu atacul si spune ca acesta a fost limitat si a avut ca scop impiedicarea unor noi atacuri chimice. (Reuters)

13:08: Prima reactie a presedintelui Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker afirma ca "intelege eforturile de a impiedica viitoare atacuri chimice in Siria". (Reuters)

12:45: Ministrul rus al Apararii compara atacul american cu rachete din Siria cu bombardamentele din Iugoslavia, Irak si Libia.

11:47: 6 oameni au fost ucisi in atacul de la baza aeriana, a anuntat armata siriana.

11:38: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirma ca "spera ca aceasta provocare nu va provoca daune ireparabile" in relatia Rusia - Statele Unite. (Reuters)

11.08: Vezi aici informatii despre distrugatoarele armatei americane de pe care au fost lansate rachetele Tomahawk.

11.07: Citeste aici o analiza despre relatiile Romania - Siria.

11:00: Moscova a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor intre avioanele celor doua tari in Siria. (AFP)

10:59: Rusia cere o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.

9:42: Ministerul sirian al Informatiilor afirma ca atacul a fost limitat si neasteptat si nu se asteapta la o escaladare.

9.37: Polonia sustine atacul SUA - purtator de cuvant al guvernului citat de Reuters. "SUA sunt un garant al pacii si ordinii mondiale. Sunt situatii in care e nevoie de o reactie"

9.34: Cinci sirieni (3 militari si 2 civili) morti in urma atacului, anunta guvernatorul regiunii siriene Homs, citat de Reuters. In atac nu ar fi murit nici un soldat rus, anunta Tass.

9.29: Putin nu recunoaste ca Assad a ordonat atacul chimic si condamna atacul SUA

9:19: Iranul condamna "cu fermitate" loviturile americane din Siria.

9:12: Atacul afecteaza relatiile dintre Rusia si Statele Unite, reprezentand o "dauna considerabila" - Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

9:12: Atacul afecteaza relatiile dintre Rusia si Statele Unite, considera Vladimir Putin.

9:07: Vladimir Putin considera atacul un "pretext" si o "incercare cinica" de a distrage atentia lumii de la civilii morti in Irak - Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

9:03: Vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmus: Atacul cu rachete al SUA, un lucru pozitiv.

8:54: Kremlinul sustine ca regimul sirian nu detine arme chimice si considera atacul SUA "o agresiune impotriva unei natiuni suverane".

8:50: Marea Britanie sprijina "pe deplin" actiunea SUA, afirma un purtator de cuvant al Guvernului de la Londra.(Reuters)

8:47: Jean-Marc Ayrault, seful diplomatiei franceze: "Atacul reprezinta un avertisment la adresa unui regim criminal."

8:41: Seful diplomatiei franceze spune ca a fost informat in legatura cu atacul de Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA.

8:31: 5 morti si 7 raniti in atac, sunt civili printre victime, anunta guvernatorul din Homs. (Reuters)

8:27: Prima reactie a Rusiei: Atacul american cu rachete arata "duble standarde politice". (Reuters)

ora 8:04Pretul pe barilul de titei crud a crescut cu peste 2% pe piata din Asia ca urmare a atacului(CNN)

7:40 Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs, unde se afla baza lovita, a declarat pentru Reuters ca exista victime umane si ca mai multe ambulante si masini de pompieri au fost trimise la fata locului unde au izbucnit mai multe incendii ca urmare a bombardamentului.

7:20 SUA dispun de puternice mijloace militare in jurul Siriei (AFP).

In total, comandamentul fortelor americane in Orientul Mijlociu dispune de cel putin 35.000 de militari, potrivit unei estimari facute de centrul de studii american Heritage.

Impotriva regimului lu Bashar al-Assad, SUA pot conta pe navele Flotei a VI-a, cu baza la Napoli (Italia), capabile sa lanseze rachete Tomahawk asupra unor obiective terestre situate la peste 1.000 km, potrivit Agerpres.

7:15 Trump si-a informat personal invitatul, presedintele chinez Xi

Presedintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul sau chinez, Xi Jinping, de lovitura punitiva pe care a ordonat-o joi (ora locala) contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP si Agerpres.

6:45 Majoritatea parlamentarilor il aproba pe Trump. In acest sens, senatorii John McCain si Lindsey Graham, care l-au criticat in mod frecvent pe Trump, au laudat fara menajamente decizia sa de joi noapte.

"Actionand la ordinul comandantului suprem ei au trimis un mesj esential si anume ca SUA nu vor mai sta pasive in timp ce Assad, ajutat si sprijinit de Rusia lui Putin, ucide sirieni nevinovati cu arme chimice si bombe artizanale'', au declarat McCain si Graham, potrivit CNN.

In schimb, senatorul Rand Paul i-a solicitat lui Trump sa convoace Congresul. "Cu totii condamnam atrocitatile din Siria, dar SUA nu au fost atacate", a precizat Paul.

6:25 Armata SUA a prezentat jurnalistilor imagini radar cu un avion al fortelor aeriene siriene care paraseste aeroportul si imprastie substante chimice asupra locuitorilor, porivit CNN.

6.15 Rusia a esuat in privinta responsabilitatilor sale in Siria, a declarat secretarul de Stat american, Rex Tillerson (AFP)

6:10 Armata SUA a informat fortele ruse inainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene si nu a vizat acele sectiuni ale obiectivului unde rusii erau considerati a fi prezenti, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis (Reuters).

Operatiunea militara a fost dispusa de Pentagon la ordinul presedintelui Donald Trump, care, intr-o declaratie transmisa de televiziuni, a cerut "tuturor natiunilor civilizate" sa puna capat conflictului din Siria.

Presedintele Trump a afirmat, la scurt timp dupa atacul chimic din Siria, ca si-a schimbat atitudinea cu privire la Siria, in urma atacului chimic din orasul Khan Shaykhun, in care si-au pierdut viata copii, chiar si bebelusi, dupa cum s-a exprimat Trump.

Decizia unei interventii militare revine presedintelui SUA, in conditiile in care acesta considera ca este vorba de o amenintare la adresa securitatii nationale. In 2013, cand 1.000 de civili si-au pierdut viata in Siria in urma atacului cu gaz pus de asemenea pe seama regimului al-Assad, presedintele de la acea vreme, Barack Obama a considerat ca decizia de a interveni militar reprezinta o responsabilitate care trebuie asumata de Congres, prin urmare, s-a adresat acestui for pentru a vota asupra unei astfel de operatiuni.

In pozitiile exprimate pe subiectul Siria, Obama s-a referit constant la importanta gasirii unor solutii pacifiste, prin interventia ONU, aratand ricurile de necontrolat pe care le poate aduce o interventie militara in zona si exemplificand cu rezultatul unor ani de razboi (Irak). "Nu putem rezolva un razboi civil al altcuiva prin forta, mai ales dupa un deceniu de razboi in Irak si Afganistan.", spunea presedintele Obama, pe 11 septembrie 2013, potrivit arhivei BBC.

Presa de la Washington, in special vocile critice la adresa presedintelui republican Donald Trump, Washington Post, The New York Times, USA Today se intreaba ce va urma si cum va reactiona Rusia.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat ca Rusia a purtat responsabilitatea pentru promisiunea facuta dupa atacul din septembrie 2013, ca Assad va elimina armele chimice, explicand ca Rusia a actionat in calitate de "garant ca aceste arme nu vor mai fi prezente in Siria". In mod evident, Rusia a esuat in responsabilitatea ca acest angajament din 2013 sa fie respectat", a spus Tllerson, citat de The Guardian. "Fie Rusia a fost complice, fie a fost pur si simplu incompetenta" cu privire la indeplinirea acestui angajament.

Cu toate ca Tillerson a declarat ca a existat "nici o discutie" cu Moscova, inainte sau dupa atacul cu rachete asupra bazei aeriene, Pentagonul a confirmat ca Rusia - un aliat-cheie al regimului Assad aliat - a fost informata in prealabil prin canale militare.

*in curs de actualizare