Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a anuntat joi ca a ordonat militarilor sai sa ocupe recife si insule nelocuite revendicate de Manila in marea Chinei de Sud, o initiativa care ar putea provoca furia Beijingului, scrie AFP.

Rodrigo DuterteFoto: Captura YouTube

"Se pare ca toata lumea merge pe insulele astea, atunci am face mai bine sa mergem sa locuim pe aceste insule care raman vacante", le-a declarat seful de stat ziaristilor, in timpul unei vizite la o baza militara pe insula Palawan, in vestul arhipelagului.

"Am ordonat fortelor armate sa le ocupe pe toate", a spus seful statului.

"Construiti infrastructuri si inaltati drapelul filipinez", a continuat el, adaugand ca Manila revendica "noua sau 10" insule sau recife in Spratleys.

China considera drept teritoriu national cvasitotalitatea marii Chinei de Sud, inclusiv zone apropiate de vecinii sai, spre nemultumirea Manilei si a altor tari sin sud-estul asiatic, care revendica si ele o serie de teritorii.

Ea se bazeaza pe o delimitare in "noua puncte" aparuta pe hartile chinezesti din anii 1940.

De mai multi ani, Beijingul conduce o politica foarte agresiva de colonizare a minusculelor recife, efectuand importante lucrari de constructii si teraformare.

Beijingul spune ca intentiile sale sunt pasnice. Celelalte tari acuza insa ca China ca practica politica faptului implinit si considera ca libertatea de navigare intr-o zona strategica pentru comertul mondial este amenintata.

Initiativa lui Duterte este in contradictie cu atitudinea concilianta fata de Beijing pe care a promovat-o dupa ce a ajuns la putere vara trecuta.

"Macar sa recuperam acum ce ne apartine si sa afirmam clar ce e al nostru", a subliniat el.

Disputele teritoriale din marea Chinei de Sud ar urma sa figureze pe agenda discutiilor primului summit intre presedintii chinez si american, Xi Jinping si Donald Trump, care are loc joi in Florida.