Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marti ca va continua sa numeasca tarile europene "ramasite ale nazismului si fasciste", daca isi mentin "atitudinea actuala fata de Turcia", in pofida condamnarilor repetate din partea capitalelor europene, relateaza Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: kremlin.ru

"Nu lasa ministrii mei sa tina discursuri in Europa (...). Dupa ce se va termina referendumul din 16 aprilie, vom analiza, totul are un pret", a spus Erdogan la un miting electoral din orasul Zonguldak, din vestul tarii, citeaza News.ro.

Erdogan a criticat in repetate randuri tarile europene, inclusiv Germania, in cursul campaniei pentru referendum, acuzandu-le de tactici "similare nazismului", pentru ca le-au interzis ministrilor sai sa vorbeasca la mitinguri organizate pentru alegatorii turci din strainatate.

Anterior, el a avertizat ca are de gand sa reevalueze dupa referendum relatiile existente la nivel administrativ si politic intre Turcia si UE, desi legaturile economice vor continua la acelasi nivel intre Ankara si Bruxelles. Printre relatiile vizate de aceasta reevaluare se numara si acordul privind migratia, care s-a dovedit crucial in reducerea fluxului migratoriu pe ruta Turcia-Grecia.

Declaratiile controversate ale liderului de la Ankara au starnit o reactie din partea UE, care l-a chemat pe ambasadorul turc de la Bruxelles sa dea explicatii pentru ultimele amenintari lansate de presedintele Turciei.