Opozitia siriana a acuzat marti regimul Bashar al-Assad ca a recurs la un atac chimic soldat cu cel putin 58 de morti intr-un fief rebel si jihadist din nord-vest, scrie AFP.

Atac chimic in SiriaFoto: syriahr.com

-------------

19:23 Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite se va reuni miercuri in sedinta extraordinara, a anuntat ambasadoarea americana la ONU.

Reuniunea a fost solicitata de Marea Britanie si de Franta.

19:00 Atacul presupus chimic ar fi omorat cel putin 100 de persoane in timp ce alte 400 se confrunta cu probleme respiratorii, afirma Union of Medical Care Organizations, o coalitie internationala care finanteaza spitalele din Siria.

"Am vazut peste 40 de lovituri de la ora 06,30," potrivit sursei citate.

17:55 Presedintele francez Francois Hollande a afirmat ca Bashar al-Assad poarta responsabilitatea atacului cu arma chimica.

"Ca si la Ghouta in 21 august 2013 Bashar al-Assad ataca civili folosind mijloace interzise de comunitatea internationala. Inca o data regimul va nega evidenta responsabilitatii sale in acest masacru", a spus Hollande, citat intr-un comunicat.

17:00 Informatiile care vorbesc despre un atac chimic al regimului sunt o "calomnie", a declarat pentru AFP un inalt oficial al serviciilor de securitate.

"E vorba de o calomnie (...), barbatii inarmati (insurgentii) incearca sa castige o (victorie) mediatica dupa ce au esuat pe teren", a spus acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

15.26Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini a spus ca principalul responsabil de atac este presedintele sirian Bashar al-Assad

15:02 Ministerul rus al Apararii afirma ca nu a efectuat lovituri aeriene in provincia Idlib, potrivit agentiei RIA, preluata de Reuters.

"Avioane militare rusesti nu au efectuat nicio lovitura aeriana in apropiere de Khan Sheikhoun in provincia Idlib", a precizat ministerul, intr-un comunicat.

14:55 Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis omologului sau rus Vladimir Putin, intr-o convorbire telefonica, ca atacul "chimic" din Siria este "inuman" si ameninta procesul de pace, scrie AFP.

"Indicand ca acest tip de atacuri inumane este inacceptabil, presedintele Erdogan a a subliniat ca acestea pot afecta toate eforturile facute in cadrul procesului de la Astana", au declarat surse din cadrul presedintiei turce.

14:50 Franta a cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, dupa un "nou atac chimic extrem de grav", a anuntat ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault.

--------------

UPDATE Spitalul in care erau tratate victimele "atacului toxic" a fost bombardat in urma cu putin timp. Corespondentul AFP a anuntat ca bombardamentul a vizt o parte a spitalului si a vazut doctori fugind din daramaturi. Deocamdata nu se stie daca exista victime.

Cel putin 15 copii figureaza printre victimele raidului aerian care a vizat Khan Sheikhoun, in provincia Idlib, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Bilantul nu a incetat sa se agraveze in timpul diminetii, pe masura ce victimele, toti civili, mureau "dupa ce au fost transportate la spital", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.

Coalitia nationala, una dintre componentele importante ale opozitiei siriene, a acuzat "regimul criminal Bashar" ca a efectuat acest raid cu "obuze cu gaz chimic" si a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa "convoace o reuniune urgenta dupa aceasta crima de razboi si sa deschida imediat o ancheta".

Regimul nu a comentat inca pana la jumatatea zilei.

OSDO a spus ca victimele au murit in special din cauza efectelor gazului, prin sufocare, dar nu a putut sa precizeze despre ce gaz este vorba.

Zeci de alti locuitori sufera de probleme respiratorii si alte simptome.

OSDO, care are sediul in Marea Britanie si dispune de o vasta retea de surse in Siria, nu a putut preciza nici daca raidurile au fost efectuate de avioane ale armatei siriene sau rusesti.

Surse medicale din oras au afirmat ca victimele prezentau semne de lesin, de voma si de prezenta de spuma in gura victimelor, tot potrivit OSDO.

Provincia Idlib, controlata majoritar de o alianta a rebelilor si jihadistilor, este vizata frecvent de atacuri ale regimului si aviatiei Rusiei. De asemenea, este atacata si de coalitia antijihadista condusa de SUA.

Guvernul sirian dezminte ca a folosit vreodata arme chimice intr-un razboi soldat deja cu 320.000 de morti din martie 2011.