Spania afirma ca nu isi va folosi “initial” dreptul de veto fata de o cerere a Scotiei de aderare la Uniunea Europeana dupa ce Marea Britanie va parasi blocul comunitar, a declarat ministrul de externe intr-un interviu pentru El Pais, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Spania era vazuta de multa vreme drept un obstacol in cale aderarii la UE a unei Scotii independente din cauza ca vrea sa descurajeze separatistii din propriile regiuni.

“Initial, nu cred ca o vom bloca”, a spus Alfonso Dastis intr-un interviu publicat duminica. Totusi, el a adaugat ca Scotia va parasi UE impreuna cu restul regatului Unit, “apoi vom mai vedea”.

Premierul scotian Nicola Sturgeon a trimis premierului britanic Theresa May o scrisoareprin care cere oficial sa i se permita organizarea unui al doilea referendum pentru independenta Scotiei inainte de iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Rezultatul referendumului pentru Brexit pune sub semnul intrebarii viitorul Regatului, in conditiile in care Anglia si Tara Galilor au votat preponderent pentru parasirea UE, iar Scotia si Irlanda de Nord pentru ramanerea in blocul comunitar.

Premierul Theresa May a declansat miercuri procesul formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona