Muntenegrul nu va putea sa participe ca membru deplin al Aliantei Nord-Atlantice la urmatorul summit al liderilor blocului militar, intre care si Donald Trump, prevazut pe 25 mai, a anuntat vineri un oficial la Bruxelles, relateaza AFP.

Aderarea Muntenegrului la Alianta - al carei al 29-lea membru urmeaza sa devina - este considerata o provocare de catre Rusia si imparte aceasta mica tara, cu 620.000 de locuitori, in care opozitia prorusa cere un referendum pe aceasta tema.

De cand Muntenegrul a fost invitat sa adere la Alianta, in decembrie 2015, 25 de state membre NATO au ratificat aderarea, iar Senatul american si-a dat saptamana aceasta acordul in vederea unei ratificari de catre Washington, scrie news.ro.

Insa, a declarat acest oficial NATO sub acoperirea anonimatului, "ei nu vor fi membri deplini pana la summitul" programat pe 25 mai, la Bruxelles, unde liderii Aliantei se vor intalni cu Trump.

Olanda nu va putea sa ratifice aceasta aderare in acest rastimp, deoarece procedura din Parlamentul de la Haga va dura cel putin opt saptamani, a precizat acest oficial in marja unei reuniuni la Bruxelles a celor 28 de sefi ai diplomatiilor statelor membre NATO.

Premierul muntenegrean Dusko Markovic si-a exprimat speranta, la sfarsitul lui ianuarie, ca va putea sa participe "ca membru" la acest summit. In contextul avansarii procesului de aderare, Muntenegrul asista deja la reuniunile Aliantei ca observator.

Rusia a catalogat in trecut aceasta extindere a NATO in Balcani drept o "provocare". Daca aceasta fosta republica iugoslava va adera la NATO, Alianta va controla toate coastele regiunii Balcanilor.

Muntenegrul se confrunta cu o criza politica dupa ce autoritatile au anuntat, in februarie, ca au dejucat o lovitura de stat care era prevazuta, afirma ele, pe 16 octombrie 2016, in ziua alegerilor legislative.

Aproximativ 25 de persoane, in principal sarbi, dar si doi rusi si doi reprezentanti ai opozitiei - Andrija Mandic si Milan Knezevic - au fost acuzati de catre parchet ca au participat la pregatirea ei.

Moscova, acuzata ca a jucat un rol in aceasta lovitura de stat dejucata, respinge orice ingerinta.

Situatia in Blacani, unde mai multe tari se confrunta cu tensiuni politice interne - Macedonia - sau bilaterale - Serbia si Kosovo - ingrijoreaza tot mai mult Occidentul.

In cadrul reuniunii de la Bruxelles, mai multi ministri au denuntat "interferenta rusa in anumite tari din Balcanii Occidentali", a subliniat oficialul NATO citat sub protectia anonimatului.