Criza refugiatilor sirieni a atins un "punct de ruptura" in Liban, a atentionat vineri premierul Saad Hariri, evocand "tensiuni" intre libanezi si sirieni care ar putea degenera in "tulburari civile", transmite AFP, preluata de Agerpres.

In cadrul unei intalniri cu presa straina la Beirut, Hariri a dezvaluit ca va propune comunitatii internationale, saptamana viitoare, in cadrul unui summit pe tema Siriei la Bruxelles, un plan de ajutor pentru Liban prin intermediul investitiilor.

Libanul, care numara patru milioane de locuitori inainte de inceputul razboiului din Siria vecina, in 2011, si care a primit de atunci un milion de sirieni, a "devenit o mare tabara de refugiati", a afirmat Hariri.

"Aceasta chestiune a atins un punct de ruptura (...) Noi dorim sa fim ascultati de comunitatea internationala care sa inteleaga ca Libanul se confrunta cu o criza", a spus premierul Hariri.

Libanul are, dupa razboiul civil devastator care a ruinat infrastructura tarii (1975-1990), o datorie colosala (140% din PIB) si o coruptie endemica, scrie AFP.

De la debutul conflictului sirian, Beirutul si organizatiile internationale au tras de mai multe ori semnalul de alarma asupra importantei economice si sociale a prezentei refugiatilor.

Dar, potrivit lui Hariri, situatia este mai grava ca niciodata, in special in plan social.

"In majoritatea comunitatilor gazda astazi, exista o mare tensiune intre libanezi si sirieni", a indicat prim-ministrul libanez.

"Primesc presedinti de municipalitati (...) acestia imi cer sa gasesc o modalitate de a-i lasa sa plece inapoi in Siria", a adaugat el. "Acesta este un lucru pe care nu il vom face vreodata ca guvern caci noi stim pericolul cu care se confrunta refugiatii, dar asta spune cat de tensionati sunt oamenii", a precizat Saad Hariri.

In Liban, refugiatii sirieni inchiriaza corturi de mizerie sau camere, in special in nordul si estul tarii, la granita cu Siria.

Ei primesc ajutor umanitar de la ONU, dar, potrivit lui Hariri, acesta nu este suficient.

Premierul libanez a indicat ca va prezenta la summitul de la Bruxelles "un program pe cinci-sapte ani (...) interval in care comunitatea internationala se va angaja la (a cheltui￯n.r.) 10.000-12.000 de dolari pe refugiat printr-o investitie in infrastructura " Libanului.

El a atras atentia si asupra presiunii suportate de scolile libaneze, cu un numar de elevi care a urcat de la 200.000 la 450.000, in sase ani.

"Comunitatea internationala trebuie sa faca ceva (...) Aceasta criza care continua va impinge refugiatii spre a nu mai ramane in Liban", a prevenit Hariri.

"Nu dorim sa luam decizii precum alte tari (...) care isi deschid portile si ii lasa sa plece (pe sirieni) in Europa. Nu vrem sa ajungem la asta", a mai aratat premierul libanez.