Spania va trebui sa dea unda verde pentru ca orice acord intre Uniunea Europeana si Marea Britanie convenit dupa Brexit sa poata fi aplicat teritoriului Gibraltarului, potrivit unui proiect pentru "orientarile negocierilor" al celor 27 de membri ramasi in UE, dat publicitatii vineri, informeaza AFP.

Dupa Brexit, "niciun acord intre UE si Marea Britanie nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltarului fara un acord intre Regatul Spaniei si Regatul Unit", se spune in acest text prezentat vineri in La Valletta de catre presedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Agerpres.

Liderii celor 27 de tari ramase in UE vor trebui sa adopte aceste "orientari", eventual cu amendamente, in timpul unui summit organizat pe 29 aprilie, la Bruxelles.

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania in 1713 si enclava britanica, ce numara 32.000 de locuitori pe numai 7 km patrati, se va pomeni exclusa din UE dupa ce plecarea Regatului Unit va deveni efectiva.

Circa 52% dintre britanici s-au pronuntat in favoarea iesirii din UE la referendumul din iunie 2016, insa 96% dintre alegatorii din Gibraltar au votat pentru a ramane in UE.

Madridul i-a propus in mod oficial, in octombrie, Marii Britanii o suveranitate impartita, care "i-ar permite Gibraltarului sa ramana in UE" dupa iesirea britanicilor. Aceasta oferta a fost deja respinsa in cadrul unui referendum, in 2002.

Gibraltarul depinde de Spania pentru aprovizionarea sa. Infloritoarea sa economie, specializata in servicii financiare si jocuri online, este profitabila si pentru Spania, in conditiile in care foloseste circa 10.000 de lucratori transfrontalieri.