Peste 10.000 de monede din aur si argint au fost descoperite recent de arheologi in albia raului Min din provincia chineza Sichuan. Monedele fac parte dintr-o comoara ce a fost ascunsa de liderul unui grup de rebeli din secolul al XVII-lea, despre care oamenii de stiinta nu stiau pana acum daca apartinea realitatii istorice sau legendei, scrie Le Figaro, citat de news.ro.

Legendara comoara a rebelului Zhang Xianzhong a fost in sfarsit descoperita si autentificata, a anuntat la inceputul acestei saptamani agentia de presa Xinhua.

In provincia Sichuan din centrul Chinei, pe fundul raului Min, peste 10.000 de monede din aur si argint, vechi de 350 de ani, au fost recuperate de arheologii din aceasta tara.

"Am recuperat cantitati importante de monede din aur, argint si bronz, bijuterii si arme din fier, precum sabii, cutite si sulite", a declarat Gao Dalun, directorul Institutului de Cercetari Arheologice din Sichuan. "Aceste obiecte sunt foarte pretioase pentru stiinta, istorie si arta, dar si pentru cercetarile despre viata politica, economica, militara si sociala din timpul dinastiei Ming", a spus Li Boqian, profesor de arheologie la Universitatea din Beijing.

Legenda liderului rebel Zhang Xianzhong

Aceasta descoperire este cu atat mai importanta cu cat existenta reala a comorii era dezbatuta de multa vreme de istorici. Zhang Xianzhong a fost liderul revoltelor taranesti care au izbucnit in China incepand din 1620 si care au contribuit la prabusirea dinastiei Ming.

Stimulat de fragilitatea imperiului, liderul revoltelor a creat o mica armata pentru a guverna provincia Sichuan.

Dar, simtand ca autoritatea lui incepea sa slabeasca, Zhang Zianzhong a decis sa paraseasca regiunea si sa fuga cu roadele jafurilor sale spre Shaanxi, o provincie invecinata. Manciurienii, care invadau pe atunci imperiul chinez, l-au impiedicat, iar fostul lider al rebelilor a fost ucis de unul dintre secunzii lui, in 1647. Potrivit legendei, Zhang Zianzhong ar fi incercat cu un an inaintea mortii sale sa ascunde toate bogatiile acumulate in sudul Chinei, mobilizand o mie de barci pe raul Min. In urma unei ambuscade, intreaga comoara s-ar fi pierdut in apele acelui rau.

Raul Min a fost drenat

Sapaturile arheologice aflate la originea acestei descoperiri au dus si la alte realizari, asociate aceleiasi legende. In 2005, cativa muncitori chinezi au gasit sapte lingouri din aur pe malul raului Min. Cinci ani mai tarziu, regiunea a amenajat un sit protejat, apoi un studiu aprofundat a argumentat in favoarea existentei faimoaselor barci scufundate. Insa sapaturile nu au fost lansate imediat.

De atunci, hotii de comori nu au ezitat sa plonjeze in apele raului pentru a incerca sa gaseasca pretioasa comoara. In 2015, 31 de persoane au fost arestate, iar autoritatile au confiscat cateva mii de monede aflate in posesia lor.

In ianuarie, liderii provinciei Sichuan au decis sa demareze sapaturile arheologice si, in loc sa ii oblige pe arheologi sa plonjeze cu costume de scafandri pe fundul raului, au decis sa dreneze raul Min in sezonul secetos, apoi sa sape pana la adancimea de cinci metri.

A fost nevoie de aproape patru secole pentru a scoate la lumina comoara legendara a rebelului Zhang Xianzhong.