Washingtonul va slabi sanctiunile impuse Moscovei din cauza conflitului din Ucraina doar daca Rusia isi respecta angajamentele pe care si le-a asumat in vederea instaurarii pacii, afirma Secretarul de Stat american Rex Tillerson, relateaza The Associated Press.

"Sanctiunile impuse de Statele Unite vor ramane (in vigoare) pana cand Moscova revine asupra actiunilor care au declansat sanctiunile pe care i le-am impus", a declarat Tillerson vineri la reuniunea omologilor sai NATO la Bruxelles, potrivit news.ro.

El a adaugat ca sanctiunile impuse Rusiei - separat - dupa ce a anexat Peninsula ucraineana Crimeea "este necesar sa ramana in vigoare pana cand Rusia preda Ucrainei inapoi controlul asupra peninsulei".

Seful diplomatiei americane a indemnat Moscova sa-si foloseasca influenta asupra separatistilor prorusi in vederea incetarii violentelor si atacurilor asupra observatorilor conflictului armat.

Peste 9.800 de persoane au fost ucise in confruntarile armate dintre forte guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi in estul Ucrainei, de la inceputul conflictului, in aprilie 2014 si pana in prezent.

Acordurile de pace de la Minsk din 2015 au contribuit la reducerea amplorii confruntarilor, insa violentele continua, iar incercari in vederea unei solutionari politice a conflictului au esuat.