Sase organizatii pentru protectia mediului au depus joi o plangere impotriva administratiei Trump, atacand decizia de a aproba constructia controversatului oleoduct Keystone XL, transmite Reuters.

Oleodoctul Keystone XLFoto: keystone-xl.com

Organizatiile au transmis unei instante federale din Montana ca Departamentul de Stat, care a acordat permisul necesar pentru ca oleoductul sa traverseze granita canadiano-americana, s-a bazat pe o "evaluare de impact expirata si incompleta" cand a luat aceasta decizie a doua jumatate a lunii martie.

Prin aprobarea oleoductului fara un punct de vedere al publicului si fara o evaluare de mediu obiectiva si de actualitate, administratia a incalcat National Environmental Policy Act, spun organizatiile in plangerea depusa in instanta.

"S-au bazat pe o evaluare de mediu arbitrara, invechita si incompleta, facuta in urma cu peste 3 ani pentru un proces care s-a incheiat cu refuzarea acordarii de catre Departamentul de Stat a unui permis de traversare a granitei", se aratat in plangere.

Operatorul TransCanada a anuntat in data de 24 martie ca a obtinut unda verde din partea guvernului american pentru construirea controversatului oleoduct Keystone XL, fata de a carei constructie fostul presedinte Barack Obama isi exprimase veto-ul, scrie AFP.

La aproape zece ani de o prima solicitare si dupa ajungerea la Casa Alba a lui Donald Trump, care s-a pronuntat in favoarea acestui oleoduct in perioada campaniei electorale, TransCanada a obtinut "aprobarea prezidentiala din partea departamentului de Stat al Statelor Unite pentru construirea oleoductului Keystone XL", a precizat compania din Calgary.

Keystone XL urmeaza sa traverseze American de Nord pe o distanta de 1.900 kilometri, dintre care 1.400 km pe teritoriul SUA.

Acest oleoduct ar urma sa aduca petrolul canadian extras din sisturile bituminoase din Alberta spre rafinariile din golful Mexic cu o capacitate de peste 800.000 de barili pe zi.

Refuzat de presedintele Barack Obama, in numele luptei impotriva incalzirii climatice, constructia oleoductului a fost relansata la cateva zile dupa investitura lui Donald Trump.