Familiile diplomatilor si agentilor consulari americani care au fost evacuati din Istanbul in luna octombrie din cauza unor "amenintari teroriste" se pot reintoarce in metropola turca, a anuntat marti diplomatia americana, cu doua zile inainte de vizita la Ankara a secretarului de Stat, Rex Tillerson, transmite AFP, citata de Agerpes.

Intr-o nota de alerta, Departamentul de Stat continua totusi sa-si avertizeze cetatenii care ar dori sa revina in Turcia, si in special in sud-estul tarii, din cauza "persistentei amenintarii teroriste".

Ministerul a ridicat totodata pe 27 martie ordinul de evacuare din Istanbul, emis pe 29 octombrie, pentru familiile personalului diplomatic si consular.

La acel moment, decizia a fost luata "in baza informatiilor indicand ca grupari extremiste isi continua eforturile pentru a ataca cetateni americani in cartiere din Istanbul in care ei locuiesc sau pe care le frecventeaza".

Angajatii consulatului american si familiile lor raman supusi restrictiilor privind deplasarea, Washingtonul amintind ca Turcia a fost lovita de "numeroase atacuri teroriste", printre care cel contra unui club de noapte la Istanbul, pe 1 ianuarie.

Nota Departamentului de Stat este facuta publica inainte de sosirea la Ankara, joi in zori, a secretarului de stat Rex Tillerson.

Noul sef al diplomatiei americane urmeaza sa discute cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a strange randurile in lupta antijihadista in Siria.