Un inalt oficial germani a acuzat marti dorinta "paranoica" a Turciei de a-i spiona in Germania pe partizanii predicatorului Fethullah Gulen, deschizand un nou front in criza germano-turca, scrie AFP.

"In ceea ce priveste comportamentul autoritatilor turce, trebuie sa o spunem foarte clar (...) ca este vorba de o frica de complot ce poate fi calificata drept paranoica", a spus ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioara, Boris Pistorius.

Responsabil social-democrat, care are in subordine serviciile regionale de informatii, a afirmat ca Ankara a cerut Berlinului sa o ajute sa spioneze 300 de persoane si organizatii din Germania considerate ca fiind apropiate de miscarea Gulen, acuzata de puterea turca de organizarea puciului ratat din vara anului trecut.

"Este insuportabil si inacceptabil", a spus Pistorius, care a cerut guvernului cancelarului Angela Merkel, care a avut foarte recent o disputa violenta cu Turcia legata de campania pentru referendumul turc din 16 aprilie, sa gaseasca "cuvintele potrivite si clare" in fata Ankarai.

Intre 10 si 15 dintre aceste tinte, dintre care cel putin o scoala si doua companii, se afla in Saxonia Inferioara si vor fi informate de autoritatile regionale ca sunt spionate si risca "represalii care pot merge pana la inchisoare" daca merg in Turcia, a precizat Pistorius.

Ministrul a afirmat ca nu dispune de "niciun element care sa lege partizanii lui Gulen de vreo infractiune penala" sau de implicarea in puciul ratat din iulie 2016 impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan.