Vicepresedintele american Mike Pence a evocat din nou duminica posibilitatea ca Statele Unite sa isi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, spunand ca presedintele Donald Trump analizeaza serios aceasta chestiune, relateaza Reuters, citata de News.ro.

"Dupa decenii in care pur si simplu s-a vorbit despre acest lucru, presedintele Statelor Unite se gandeste serios sa transfere Ambasada americana de la Tel Aviv la Ierusalim", a spus Pence intr-un discurs la grupul de lobby pro-israelian AIPAC.

In cursul campaniei electorale 2016, echipa lui Trump a vorbit adesea despre o astfel de mutare, insa, dupa investirea in functie, dosarul parea sa fi fost lasat in plan secund.

Israelul considera Ierusalimul capitala sa eterna si indivizibila vrea ca toate tarile sa isi mute ambasadele acolo, desi politicienii israelieni inteleg si ca mutarea Ambasadei americane ar putea avea consecinte destabilizante.

In plus, un astfel de transfer ar provoca tensiuni cu multi aliati americani, pentru ca si palestinienii considera orasul capitala lor.

Daca SUA ar muta Ambasada, gestul ar insemna o recunoastere explicita a faptului ca Ierusalimul apartine Israelului.