Presedintele american, George W. Bush, a inceput miercuri un turneu in Orientul Mijlociu, unde va incerca sa dinamizeze eforturile de pace intre israelieni si palestinieni si sa "puna in garda" aliatii sai in fata amenintarii Iranului, relateaza France Presse.

Pentru vizita liderului de la Casa Alba - prima a unui presedinte american in exercitiu dupa 1998 - a fost pus in miscare un impresionant dispozitiv de securitate.

BBC noteaza ca liderii israelieni si palestinieni si-au autorizat negociatorii sa inceapa tratativele cu privire la principalele probleme care constituie esenta conflictului dintre cele doua parti, printre acestea numarandu-se frontierele viitorului stat palestinian, statutul Ierusalimului si viitorul asezarilor evreiesti.

Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati, vizita presedintelui american a determinat decretarea nivelului 3 de alerta, care precede starea de urgenta.

Politia va fi prezenta si in cartierele din Orasul Vechi al Ierusalimului si in zona resedintei premierului israelian, Ehud Olmert. Fortele de ordine sunt pregatite sa intervina in situatia in care grupari de dreapta vor incerca sa blocheze traseul coloanei oficiale.

Exista, de asemenea, informatii ca militantii de extrema-dreapta incearca sa penetreze Esplanada Moscheelor de pe Muntele Templului. In timpul vizitei liderului de la Casa Alba, locuitorii capitalei Israelului se vor lovi de crunte probleme de trafic si de parcare.

Militantii islamisti au cerut sabotarea vizitei liderului de la Casa Alba, amenintand ca il vor primi cu bombe si masini capcana.