Un oficial din sistemul italian de sanatate a blamat Miscarea 5 Stele pentru cresterea alarmanta a numarului de cazuri de rujeola, spunand ca formatiunea populista a facut campanie impotriva vaccinarii, scrieGuardian.

Beppe GrilloFoto: Agerpres

Porivit ministerului sanatatii de la Roma, in 2017 au fost inregistrate deja peste 700 de cazuri ale contagioasei boli, fata de doar 220 in aceeasi perioada a anului trecut si 844 in tot anul 2016.

Rata de vaccinare din Italia a scazut intre 2013 si 2015 de la 88% la 85,3%, mult sub pragul de 95% recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In 2015, Miscarea 5 Stele a propus o lege impotriva vaccinarii sustinand ca exista o legatura dintre vaccinare si anumite boli, precum leucemia, inflamatiile, cancerul, autismul, alergiile sau mutatiile transmise genetic. Beppe Grillo a scris si el pe site-ul sau va vaccinurile aduc efecte secundare si uneori, chiar boala contra careia se incearca imunizarea.

Raniero Guerra, director general pentru preventie in ministerul italian al sanatatii a declarat ca "cei de la M5S spun ca rujeola este normala, si ca la fiecare trei ani avem un varf de raspandire a bolii, asa ca de ce ar fi periculoasa? Ei bine, eu spun ca nu este normal sa avem varfuri sau epidemii, ar trebui sa fim o tara fara rujeola".

La momentul aparitiei focarelor de rujeola din Romania, in toamna anului trecut, unele autoritati sanitare locale au spus caboala a aparut in comunitatile de romi din cauza migrantilor care au fost in Italia.

Luna aceasta, ministrul roman al sanatatii,Florian Bodog, a confirmat ca tulpina aparuta atunci era una care circula in Peninsula, adaugand insa ca “nu putem sa spunem ca romanii exporta rujeola sau ca italienii exporta rujeola”.

Tot luna aceasta, Bodog a spus ca in Romania s-au inregistrat circa 3.500 de cazuri si ca au fost inregistrate 17 decese.