Un fost parlamentar in Duma de stat a Rusiei, Denis Voronenkov, refugiat in Ucraina, a fost ucis joi in centrul capitalei ucrainene Kiev, a anuntat politia locala, citata de Reuters.

Denis VoronenkovFoto: Agerpres

Seful politiei din Kiev, Andriy Kryshcenko, a declarat pentru televiziunea 112 ca Voronenkov a fost ucis in cursul diminetii (10,00 GMT) iar garda sa de corp a fost de asemenea ranita in timpul atacului.

"Asasinarea perfida din centrul Kievului a lui Denis Voronenkov este un act de terorism de stat din partea Rusiei, pe care o parasise pentru convingerile sale politice", a declarat presedintele Ucrainei, Petro Poroshenko.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzatiile drept "absurde".

Denis Voronenkov se afla impreuna cu garda sa de corp in fata hotelului Premier Palace, in momentul in care o persoana necunoscuta a tras de sapte sau de opt ori, a declarat Andrei Griscenko, seful politiei din Kiev.

Ucigasul si garda de corp au fost raniti in timpul schimbului de focuri si se afla ambii la spital.

Denis Voronenkov se pregatea sa se intalneasca cu opozantul Ilia Ponomarev, singurul deputat rus care a votat impotriva anexarii peninsulei Crimeea de catre Rusia, in 2014.

Fost deputat comunist, Denis Voronenkov a fugit in octombrie 2016 in Ucraina impreuna cu sotia sa Maria Maksakova, fosta deputata din partea partidului prezidential Rusia Unita si cantareata de opera.

Au primit cetatenia rusa dupa ce au depus marturie impotriva fostului presedinte pro-rus Viktor Ianukovici, alungat de la putere dupa manifestatiile reprimate sangeros din februarie 2014.