Parlamentul lituanian a inceput miercuri procedurile pentru a-l lasa fara mandat pe un deputat social-democrat caruia i se reproseaza legaturi cu un fost spion KGB si cu o companie energetica sub controlul Moscovei, scrie AFP.

Mindaugas Bastys, 52 de ani, a renuntat deja la functia sa de presedinte adjunct al parlamentului dupa ce i-a fost retras certificatul de acces la informatii clasificate de catre serviciile secrete din Lituania, tara membra a NATO. Acesta s-a autosuspendat din partidul social-democrat, membru in coalitia aflata la guvernare.

Comisiile parlamentare pentru Securitate si Aparare "trebuie sa clarifice daca relatiile lui Bastys au constituit o amenintare pentru securitatea nationala si daca aceste legaturi ar fi putut avea un impact asupra deciziilor politice", a precizat presedintele Camerei, Vytautas Bakas.

Intr-o scrisoare adresata parlamentului, seful serviciilor secrete lituaniene, Darius Jauniskis, a evocat relatii personale pe care Bastys le-ar avea cu un fost spion KGB - neidentificat oficial - cu reprezentantii grupului rus de energie nucleara Rosatom si cu o televiziune ruseasca.

Bastys a recunoscut ca aceste legaturi ar putea fi indoielnice din punct de vedere etic dar spune ca nu a pus in pericol secretele de stat.