Liderul de centru-dreapta bulgar Boiko Borisov, care speră să câştige alegerile de duminică, a declarat marţi că Bulgaria ar trebui să depună eforturi pentru a aprofunda integrarea în Uniunea Europeană cât mai repede posibil, relatează Reuters, citata de News.ro.

Partidul GERB, al lui Borisov, în vârstă de 57 de ani, care a condus două guverne de centru-dreapta din 2009, se luptă cu socialiştii, care promovează o apropiere de Moscova.

„Apartenenţa Bulgariei la UE, chiar dacă nu este la modă să se discute despre acest lucru acum în Bulgaria, este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat”, a spus Borisov într-un interviu pentru Reuters.

CORUPŢIE

Ţara se află sub monitorizare UE pentru corupţie şi crimă organizată.

“Ne îndreptăm în direcţia corectă. Acum trebuie să facem cel mai mare efort pentru combaterea corupţiei, pentru combaterea traficului (…). Acestea sunt lucruri pe care le putem face”, a subliniat Borisov.

Relaţiile cu Rusia reprezintă un subiect politic sensibil într-o ţară care a fost aliată cu Moscova în timpul Războiului Rece. Bulgarii vorbesc o limbă înrudită şi folosesc alfabetul chirilic, la fel ca ruşii.

Socialiştii, moştenitori ai fostului Partid Comunist, promit să blocheze orice extindere a sancţiunilor UE impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei, în 2014.

“Noi continuăm să fim împotriva (anexării – n.r.) Crimeei, pentru că, atunci când graniţele sunt schimbate cu forţa, Bulgaria este vulnerabilă”, a explicat fostul premier.

GERB, pro-UE şi pro-piaţă liberă, are un mic avans în sondajele de opinie în faţa socialiştilor, care pledează pentru un rol mai mare al statului în economie.

Însă, în care 20% dintre alegătorii bulgari nu sunt decişi încă, rezultatul este imprevizibil, iar ţara balcanică va avea, probabil, un nou Guvern de coaliţie.

Bulgaria a devenit o rută de tranzit către UE pentru migranţii din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, ceea ce a generat controverse aprinse în ţară.

Deşi afluxul de migranţi a scăzut semnificativ în ultimul an, tensiunile dintre UE şi Turcia, ce ar putea duce la anularea acordului în vigoare pentru reducerea numărului de refugiaţi, îngrijorează ţara.

La rândul său, UE se află într-o perioadă dificilă, în condiţiile în care formaţiunile eurosceptice devin tot mai influente. Partidul politicianului olandez antiimigranţi şi anti-UE Geert Wilders a obţinut al doilea loc la alegerile din ţara sa luna aceasta.

Guvernul lui Borisov a demisionat în noiembrie, după ce candidatul său a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa prorusului Rumen Radev. De atunci, Bulgaria are Guvern interimar.

Bulgaria, o ţară cu ieşire la Marea Neagră ce are 7,2 milioane de locuitori, a aderat la UE în 2007, dar depinde încă aproape în totalitate de livrările de energie ruse. În plus, turiştii ruşi reprezintă o sursă importantă de venit.