Turcia l-a convocat marti pe un inalt diplomat din cadrul ambasadei germane la Ankara, dupa ce seful serviciului german de informatii externe (BND) a declarat la finalul saptamanii trecute ca nu este convins de faptul ca Fethullah Gulen se afla in spatele puciului esuat care a avut loc in Turcia in iulie anul trecut, transmite Reuters.

Intr-un comunicat, Ministerul turc de Externe afirma ca declaratiile sefului BND Bruno Kahl, publicate sambata in revista germana Der Spiegel, au relevat o "atitudine toleranta si protectoare" fata de ceea ce Ankara numeste "Organizatia terorista gulenista".

Ministerul de Externe precizeaza ca l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Berlinului, un diplomat de rang inalt care de obicei ii tine locul ambasadorului cand acesta din urma e plecat.

In interviul acordat Der Spiegel, seful BND Bruno Kahl a declarat ca "el nu vede indicii ca miscarea predicatorului Fetullah Gulen s-ar afla in spatele incercarii de puci". "Turcia a incercat, la diferite nivele, sa ne convinga. Acest lucru nu s-a petrecut pana acum", a spus Kahl. Nici in ceea ce priveste acuzatiile de terorism la adresa miscarii Gulen n-a fost de acord seful BND. El a zis ca aceasta nu este, dupa cum se pretinde, o miscare islamist-extremista, sau chiar terorista, ci "o asociatie civila cu scopul educarii religioase si seculare".

Kahl a mai declarat si ca incercarea de rasturnare a regimului Erdogan ar fi fost doar "un pretext binevenit" pentru eradicarile care a avut loc in Turcia. "Ce am vazut ca urmare a puciului nu s-ar fi petrecut astfel - probabil nu la fel de intens si de radical". Prin aceasta afirmatie, seful BND a facut referire la oportunitatea prin care presedintele Erdogan si acolitii sai de la guvernare au concediat peste o suta de mii de functionari de stat si au arestat cateva mii de angajati din justitie, armata, presa, considerati ostili puterii.