Motorul de racheta testat de Coreea de Nord la sfarsitul saptamanii trecute pare a fi destinat lansarii de sateliti, mai degraba decat unei rachete balistice intercontinentale, a afirmat luni John Schilling, expert american in domeniul aerospatial, citat de Yonhap si Reuters citate de Agerpres.

Opinia lui Schilling a fost inclusa intr-un raport al site-ului de internet 38 North, dedicat analizelor asupra Coreei de Nord.

"Cu patru motoare de ghidare si un singur nucleu, motorul este probabil destinat utilizarii independente, nu in grupuri. Dintre proiectele de rachete nord-coreene pe care le cunoastem in prezent, acest motor s-ar potrivi cel mai bine ca a doua treapta a unui nou vehicul pentru lansarea satelitilor, cunoscut provizoriu ca Unha-9", sustine expertul, care crede ca diametrul propulsorului este prea mare pentru oricare din rachetele cunoscute dezvoltate de Coreea de Nord.

Testul nord-coreean dovedeste progrese "semnificative", a declarat luni un purtator de cuvant al ministerului apararii din Coreea de Sud, citat de Reuters. El a precizat ca forta de propulsie dezvoltata de motor si utilizarile posibile ale acestuia mai trebuie analizate.

Kim Dong-yub, de la Institutul pentru Studii privind Extremul Orient din Seul, si-a exprimat convingerea ca nord-coreenii au efectuat "un test cuprinzator pentru prima treapta a unei rachete balistice intercontinentale".

Joshua Pollack, de la publicatia americana Nonproliferation Review, specializata in studiul armelor de distrugere in masa, atrage atentia ca cele patru duze de ghidare au mai fost vazute la rachetele cu raza lunga de actiune folosite de Coreea de Nord pentru lansarea unor sateliti in 2012 si 2016, dar propulsorul principal este de un alt tip decat toate cele observate pana in prezent la rachetele nord-coreene. Diametrul acestuia pare a fi corespunzator atat pentru prima, cat si pentru a doua treapta a unei rachete intercontinentale.

Purtatorul de cuvant al ministerului american al apararii, capitanul Jeff Davis, a refuzat sa ofere o evaluare precisa a testului, dar a afirmat ca acesta "corespunde modelului observat la Coreea de Nord, de a continua dezvoltarea programului sau de rachete balistice".

Phenianul a afirmat in mod repetat ca rachetele sale sunt parte a programului spatial. Cu toate acestea, Consiliul de Securitate al ONU a interzis prin rezolutii lansarea rachetelor din Coreea de Nord, pe motiv ca experimentele pot constitui o acoperire pentru testarea unor arme cu raza lunga de actiune.