Turcia foloseste metafore despre nazism cu respect fata de prietenii sai europeni, deoarece este ingrijorata ca acestia sa nu cada din nou in capcana acestei ideologii, a dat asigurari luni vicepremierul Numan Kurtulmus, citat de Reuters.

"Folosim aceste metafore despre fascism si nazism pentru ca ne temem in legatura cu viitorul prietenilor nostri europeni. Stim ce inseamna aceste comentarii, in special in Germania", a spus Kurtulmus intr-o conferinta de presa, la Istanbul.

"Tarile europene sunt cele care au suferit cel mai mult de pe urma fascismului si nazismului intre sfarsitul Primul Razboi Mondial si cel de-al Doilea Razboi Mondial. Vedem si auzim pasii fascismului si nazismului acum", a adaugat el.

"Nu spunem acest lucru pentru a-i rani (...). Spunem acest lucru pentru a-si aminti de acele zile sangeroase din istoria europeana recenta si pentru a nu cadea din nou in capcana fascismului. Spunem acest lucru pentru ca ei sa poata lua masuri de precautie", a subliniat vicepremierul.

El a insistat ca Europa se comporta in mod antidemocratic, impiedicand ministrii turci sa vorbeasca in orase europene, dar permitand ceea ce a descris drept manifestatii ale PKK.

"Este inacceptabil si o pozitie care nu corespunde prieteniei noastre, parteneriatului nostru si cooperarii noastre vechi", a insistat Kurtulmus. "Nu poate fi explicat prin nicio regula democratica", a adaugat acesta.

Circa 30.000 de sustinatori kurzi s-au strans sambata in orasul german Frankfurt, scandand "Erdogan terrorist" si "Libertate pentru Ocealan", o referire la liderul inchis al PKK. PKK este declarata o organizatie terorista de Turcia, UE si SUA.

Cancelarul german Angela Merkel a amenintat luni Turcia cu anularea tuturor mitingurilor pentru referendumul din 16 aprilie, inclusiv a celor autorizate deja, daca autoritatile de la Ankara vor continua comparatiile cu nazismul.

Duminica, seful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat-o pe sefa Guvernului de la Berlin ca "aplica metode naziste" impotriva comunitatii turce din Germania si impotriva oficialilor turci care vor sa organizeze mitinguri in tara, inainte de referendum, potrivit News.ro.