Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, incepe luni o vizita de trei zile in Statele Unite, prima la administratia presedintelui Donald Trump, care a facut declaratii foarte critice la adresa NATO, potrivit AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Jens Stoltenberg se va intalni marti cu secretarul american al Apararii, James Mattis, iar miercuri va participa la o reuniune a ministrilor Afacerilor externe din statele care fac parte din coalitia internationala care lupta impotriva Statului Islamic, a precizat NATO, intr-un comunicat.

Presedintele american Donald Trump a fost vinerea trecuta gazda cancelarului german Angela Merkel la Casa Alba, el criticand, cu aceasta ocazie, tarile membre NATO.

Trump a reafirmat cu ocazia intrevederii cu Merkel ca membrii NATO trebuie sa isi achite corect obligatiile financiare fata de alianta. El a apreciat insa, potrivit agentiei Reuters, eforturile guvernului de la Berlin pentru cresterea bugetului apararii si atingerea unei cote de cel putin 2% din PIB. In replica, Angela Merkel a declarat ca Germania se angajeaza sa atinga nivelul respectiv al alocarii bugetare pana in 2024.