Mai mult de jumatate dintre cetatenii moldoveni aflati peste hotare nu au de gand sa revina pentru a locui in Republica Moldova, potrivit unui sondaj IMAS citat deRadio Chisinau.

Republica MoldovaFoto: Wikipedia

Cercetarea mai arata ca cei mai multi dintre migrantii moldoveni vin acasa de cateva ori pe an si comunica destul de des cu rudele ramase in Republica Moldova, dar coruptia si lipsa locurilor de munca ii determina sa ramana sa munceasca peste hotare.

Cercetarea arata ca tendinta de a pleca peste hotare s-a mentinut constanta de-a lungul ultimilor ani. 12 la suta dintre respondenti au spus ca au plecat din Republica Moldova cu mai putin de un an in urma, 22 la suta - acum 1-3 ani, iar 21 la suta au plecat acum 6-10 ani.

Veniturile moldovenilor aflati peste hotare sunt de pana la 1000 de euro, pentru 40 la suta dintre ei, intre 1000-2000 euro ¬ pentru 30 la suta si de peste 2000 de euro - pentru 15 la suta.

"Ce planuri au pentru urmatorii 10 ani? Cifrele arata destul de pesimist. Doar 17 la suta spun ca s-ar vedea reveniti acasa pentru totdeauna si 57 la suta - mai degraba cred ca nu vor reveni cu traiul in Republica Moldova", a declarat Doru Petruti, directorul IMAS

Preferintele politice ale diasporei sunt destul de diferite fata de cele ale moldovenilor ramasi in Republica Moldova.

Majoritatea respondentilor s-au declarat simpatizanti ai Partidului Actiune si Solidaritate, Platformei Demnitate si Adevar si Partidului Popular European, precum si ai liderilor acestora, Maia Sandu, Andrei Nastase si Iurie Leanca, dar si ai primarului capitalei, Dorin Chirtoaca. Parerile diasporei fata de actuala putere sunt critice, peste 60 la suta dintre migrantii intervievati considerand ca Guvernul Filip nu face reforme. Totodata, doar 9 la suta au spus ca l-au votat pe Igor Dodon in calitate de presedinte, iar 77 la suta - pe Maia Sandu.

Sondajul a fost realizat in perioada 17 februarie - 07 martie 2017, avand o eroare maxima de esantionare de plus/minus 4.0 la suta.