Grupul american de experti de la institutul pentru stiinta si securitate internationala a afirmat vineri ca Coreea de Nord a construit si exploateaza o instalatie de productie a unui izotop de litiu esential pentru producerea de bombe cu hidrogen, informeaza agentia sud-coreeana de presa Yonhap, citata deAgerpres.

Fabrica de litiu cu masa atomica 6, necesar pentru bombe nucleare de fuziune, mai puternice decat cele atomice conventionale (de fisiune) s-ar afla in complexul chimic Hungnam, langa Hamhung, pe coasta de est a Coreei de Nord.

Raportul institutului citat arata ca informatiile obtinute fac mai credibile afirmatiile regimului de la Phenian despre dezvoltarea de arme termonucleare si atomice, "indiferent de stadiul real al acestor eforturi".

Tot vineri, un site de internet din SUA care monitorizeaza Coreea de Nord a anuntat ca aceasta tara se pregateste de testarea unui motor de racheta.

Politica SUA de rabdare strategica in privinta Coreii de Nord s-a incheiat, a declarat vineri secretarul de stat american Rex Tillerson, adaugand ca posibilitate actiunii militare “este pe masa” daca Phenianul creste nivelul de amenintare.

De asemenea, tot ieri, Donald Trump scrie pe Twitter ca Phenianul se “comporta foarte rau. Ei s-au ‘jucat’ cu Statele Unite foarte multi ani. China a facut prea putine”.