Presedintele american Donald Trump a fost vineri gazda cancelarului german Angela Merkel la Casa Alba, relateaza Reuters. Intalnirea celor doi fusese programata initial marti, dar a fost amanata din cauza furtunii de zapada care a lovit coasta de est a Statelor Unite.

donald trump si angela merkelFoto: Captura YouTube

Trump a reafirmat cu ocazia intrevederii cu Merkel ca membrii NATO trebuie sa isi achite corect obligatiile financiare fata de alianta. El a apreciat insa, potrivit agentiei Reuters, eforturile guvernului de la Berlin pentru cresterea bugetului apararii si atingerea unei cote de cel putin 2% din PIB. In replica, Angela Merkel a declarat ca Germania se angajeaza sa atinga nivelul respectiv al alocarii bugetare pana in 2024, adauga AFP, citata de Agerpres.

Xinhua reaminteste ca in ianuarie, Trump a acordat un interviu presei europene, in care a sustinut ca NATO este o organizatie depasita, deoarece nu lupta impotriva terorismului. Dupa ce si-a preluat mandatul de presedinte, el a coborat insa tonul criticilor la adresa aliantei nord-atlantice. Vineri, el a declarat ca i-a reafirmat cancelarului Merkel sprijinul sau puternic pentru NATO, precizeaza AFP.

Migratia a fost un alt subiect pe agenda discutiilor de la Casa Alba. Presedintele SUA a subliniat, la conferinta de presa comuna cu cancelarul german, ca imigratia este "un privilegiu, nu un drept".

In privinta relatiilor comerciale dintre Statele Unite si Uniunea Europeana, Trump a insistat ca nu este izolationist, dar doreste tratate de schimb echitabile.

Merkel a afirmat ca mai spera sa se reia negocierile pentru tratatul transatlantic de liber schimb, intre SUA si UE. Acesta ar fi, dupa aprecierea ei, un tratat bilateral, de tipul celor preferate de Trump.