Japonia a lansat cu succes in spatiu vineri o racheta purtatoare a unui satelit care va indeplini functii de supraveghere terestra si maritima, intre care colectarea de informatii despre programul de inarmare al regimului de la Phenian, transmite EFE citata de Agerpres.

Racheta, model H-2A, a fost lansata la ora locala 10,20 (01,20 GMT), de la baza Tanegashima, asa cum au programat JAXA (agentia nipona de explorare spatiala) si fabricantul aerospatial Mitsubishi Heavy Industries.

Lansarea acestei rachete, prevazuta pentru joi, a fost amanata ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile.

Acest tip de satelit este proiectat pentru a captura imagini terestre si maritime de la sute de kilometri altitudine si este utilizat pentru a supraveghea, intre altele, facilitatile de unde Coreea de Nord isi realizeaza testele de rachete balistice.

Regimul condus de Kim Jong-Un a realizat 20 de teste cu rachete si doua incercari nucleare anul trecut, iar la inceputul acestei luni a probat alte patru proiectile balistice, dintre care unul a cazut la numai 200 de kilometri de coasta nipona.

Japonia are in prezent pe orbita sase sateliti care acopera toata suprafata terestra. Acestia realizeaza fotografii in timpul zilei in timp ce radarele sunt responsabile cu monitorizarea pe timp de noapte sau atunci cand exista conditii meteorologice proaste.