Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, va propune joi pentru bugetul 2018 o crestere spectaculoasa cu aproape 10% a cheltuielilor Pentagonului, compensata in special de o reducere sensibila a fondurilor alocate departamentului de Stat (-28%), arata Casa Alba, citata de AFP.

Donald TrumpFoto: Agerpres

Aceasta reducere de fonduri pentru departamentul condus de Rex Tillerson corespunde in special unei reduceri a ajutorului international, a subliniat Mick Mulvaney, director pentru buget, care a asigurat ca "functiile diplomatice esentiale" vor fi mentinute. Aceste propuneri prezidentiale nu sunt insa decat inceputul unei lungi batalii judiciare cu Congresul, care are ultimul cuvant asupra chestiunilor bugetare.

Astfel, bugetul, care va fi prezentat la ora 7,00 (11,00 GMT), nu are nicio sansa sa fie adoptat in starea actuala de catre Congres, dar prezinta clar intentiile noului presedinte, bazate pe sloganul "America first".

Cresterea spectaculoasa de 54 de miliarde de dolari pentru aparare va fi insotita de reduceri la majoritatea celorlalte departamente si agentii federale.

La nivelul de 3,3% din PIB, respectiv aproape 600 de miliarde de dolari, cheltuielile militare americane sunt de departe cele mai mari din lume, fiind de aproape trei ori mai mari decat cele ale Chinei, a doua putere militara mondiala.