Rex Tillerson, secretarul de stat american, a afirmat joi, in timpul unei vizite in Japonia, ca doua decenii de incercari de denucrearizare a Coreei de Nord pe cale diplomatica nu au avut niciun rezultat. "E important sa recunoastem ca eforturile politice si diplomatice din ultimii 20 de ani pentru denuclearizarea Coreei de Nord au esuat", a afirmat Rex Tillerson la Tokyo, relateaza AFP.

Vizita la Tolyo reprezinta o prima etapa a unui turneu asiatic al sefului diplomatiei americane, consacrat crizei declansate de testele cu racheta efectuate de Phenian.

Cel mai recent test efectuat de Coreea de Nord a avut loc pe 6 martie, cand Phenianul a lansat simultan 4 rachete balistice, dintre care trei au cazut in zona economica exclusiva a Japoniei. "Acest lucru arata clar ca Phenianul a atins un nou nivel de amenintare", a afirmat atunci premierul Japoniei.

Pe 13 februarie, Coreea de Nord a anuntat lansarea cu succes a unei rachete balistice Pukguksong-2, cu raza medie de actiune. Testarea rachetei sol-sol a fost ghidata de liderul Kim Jong-Un. Imediat dupa anuntul Phenianului, Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au cerut atunci o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.

Lansarea din luna februarie a fost primul test balistic efectuat de Phenian dupa alegerile prezidentiale din noiembrie din Statele Unite.