Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, ar fi castigat alegerile in Olanda obtinand 31 de mandate de parlamentar din 150 de locuri, potrivit unui exit poll publicat de institutul NOS si citat de CNN. Partidul de extrema dreapta PVV al lui Geert Wilders a castigat 19 mandate si ramane deocamdata izolat pe scena politica. Totusi, partidul lui Rutte a pierdut 10 fotolii de parlamanetar, potrivit Reuters si AFP.

Mark RutteFoto: Agerpres/Xinhua

Partidul Verzilor a obtinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obtinut noua mandate, o scadere semnificativa.

UPDATE 05:00 Dupa numarare a peste 94% din voturi, Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD) a castigat 33 de locuri de parlamentar din 150, iar PVV-ul lui Wilders 20 de mandate.

Update 01:30:Cu 10,9% din voturi numarate, partidul VVD, condus de Rutte, are 17,8% din voturi, cu mult inaintea partidului lui Wilders.

Potrivit exit-pollului, rata de participare a fost de 81%, mult peste cea din urma cu patru ani, care a fost de 65% in 2012.

De regula, exit-pollurile facute la scrutinele din Olanda se confirma.

  • Rutte: Este o seara in care Olanda, dupa Brexit si Trump, a spus 'Gata cu populismul gresit'.Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta (The Guardian)
  • Wilders: Le multumesc alegatorilor PVV! Am obtinut mandate! Aceasta este prima victorie! Nu am incheiat socotelile cu Rutte inca.

Reactii internationale:

  • Merkel: "Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi ca prieteni, vecini si europeni", a spus cancelarul intr-o discutia telefonica cu Rutte (The Guardian).
  • Peter Altmaier, seful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel, a felicitat olandezii pentru un rezultat "grozav" in alegeri: "Olanda, oh, Olanda, esti campioana", a scris Altmaier pe Twitter, in olandeza. "Felicitari pentru acest rezultat extraordinar", a adaugat el, citeaza News.ro.
  • Jean-Marc Mayrault, ministrul extern de franceze, pe Twitter: "Felicitari olandezilor pentru oprirea ascensiunii extremei-drepte [...] Dorinta de a lucra pentru o Europa mai puternica".
  • Junker: Un vot pentru Europa, un vot impotriva extremismului (AFP)

Primele rezultate oficiale sunt asteptate la circa 40 de minute dupa inchiderea urnelor, dar orasele mari, precum Amsterdam si Rotterdam, vor anunta, probabil, rezultatele dupa miezul noptii (joi, 1.00 ora Romaniei), potrivit News.ro.

Pana la 12,6 milioane de olandezi au fost asteptati miercuri la urne pentru a decide viitorul tarii in cele mai controversate alegeri legislative din istoria recenta a natiunii si care reprezinta primul test al anului pentru extrema dreapta din Europa.

La sfarsitul anului 2016, Partidul Libertatii (PVV), al lui Geert Wilders, era favorit in sondaje, cu 21% din intentiile de vot, in fata Partidului Liberal-Democrat (VVD) al actualului premier Mark Rutte (17%) si al Partidului Laburist (PvdA), partener in coalitia de la putere (8%).

Situatia s-a schimbat, insa, in ultima perioada. VVD a recuperat diferenta si a depasit, la distanta mica, PVV. Mai exact, potrivit unei medii a sondajelor publicata cu doua saptamani inainte de alegeri, PVV era creditat cu 15,7% din sufragii, iar VVD cu 16,3%.

  • stire in lucru