Autoritatile sud-coreene au anuntat miercuri dimineata ca vor organiza alegeri prezidentiale pe data de 9 mai, dupa ce magistratii constitutionali au decis la finele saptamanii trecute sa o demita pe presedinta Park Geun-hye, implicata intr-un scandal masiv de coruptie, care a zguduit intreaga natiune si a scos milioane de oameni in strada doar in metropola Seul, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Premierul Hwang Kyo-ahn a declarat anterior ca nu are de gand sa candideze intr-un scutin prezidential, desi ocupa interimatul functiei de presedinte dupa suspendarea din decembrie a lui Park Geun-hye.

Hwang este vazut in sondaje drept un posibil candidat de prim rang al conservatorilor, desi este reticent sa candideze in alegerile prezidentiale.

Curtea Constitutionala, cea mai inalta instanta judiciara din Coreea de Sud, a aprobat vinerea trecuta destituirea presedintei Park Geun-Hye, obligata sa paraseasca scena politica in urma unui rasunator scandal de coruptie, in care sunt implicati si directorii companiei Samsung.

Park Geun-Hye, primul sef de stat sud-coreean destituit in acest fel, si-a pierdut, odata cu functia, si imunitatea prezidentiala, ceea ce o va expune la eventuale puneri sub acuzare.