Cea mai mare asociatie a moscheilor din Germania, DITIB, trebuie sa se reformeze in profunzime pentru a garanta independenta fata de Turcia, a declarat marti ministrul de Interne Thomas de Maiziere, in conditiile in care imami sunt suspectati ca au spionat opozanti turci pentru Ankara, relateaza AFP, citata de News.ro.

DITIB selecteaza imamii pentru comunitatea turca din Germania, care numara trei milioane de persoane.

Parchetul federal german a deschis o ancheta privind suspiciuni de spionaj in ianuarie 2017.

"Este nevoie de masuri concrete pentru a garanta in mod clar si transparent autonomia si independenta asociatiei nationale DITIB si a reprezentantelor sale in landuri", a subliniat ministrul dupa o reuniune a Conferintei Islamice germane.

Aceste declaratii intervin in plin diferend intre Turcia si mai multe tari europene, inclusiv Germania, care au interzis reuniuni la care urmau sa ia cuvantul ministri turci pentru a apara proiectul de reforma constitutionala ce va fi supus la referendum pe 16 aprilie.

Serviciile de informatii interne germane au semnalat saptamana trecuta o intensificare a activitatilor de spionaj tuce in Germania.

Diyanet, autoritatea religioasa turca, a respins orice implicare a imamilor sai in activitati de spionaj si a avertizat ca ancheta deschisa in Germania afecteaza imaginea organizatiei.