Donald Trump este deschis ideei de a amenda proiectul de reforma a asigurarilor de sanatate al republicanilor in vederea unei imbunatatiri, au declarat duminica aliati de-ai sai din "Grand Old Party" (GOP), care au insistat asupra faptului ca este vorba doar despre un cadru maleabil, relateaza AFP citata de news.ro.

Presedintele american doreste sa abroge "Obamacare", legea emblematica a mandatului lui Barack Obama, una dintre principalele sale promisiuni de campanie.

Insa proiectul republican de reformare a sistemului de sanatate, dezvaluit lunea trecuta, este contestat inclusiv in tabara sa, cei mai conservatori apreciind ca nu merge suficient de departe.

Secretarul Sanatatii Tom Price a dat asigurari ca administratia Trump sustine ¬ferm¬ proiectul de lege. El a declarat la NBC ca este vorba despre o "oportunitate de a modifica sistemul intr-un mod care va functiona pentru pacienti".

Mick Mulvaney, directorul Biroului pentru Gestionarea Bugetului (echivalentul unui minister al bugetului), a promis insa ca Trump va studia eventuale propuneri in vederea unor schimbari dupa ce textul de baza va fi adoptat, ceea ce republicani vor sa faca rapid.

"Presedintele a vazut cadrul juridic, textul, si a dpus ᅡda, asta va mergeᅡ", a declarat Mulvaney intr-un interviu pentru ABC.

"In cazul in care Camera Reprezentantilor crede ca poate sa faca unul mai bun, daca Senatul crede ca poate sa-l imbunatateasca un pic, noi suntem deschisi acestui gen de lucruri", a adaugat el. ¬Nu sunt motive sa ne precipitam".

Presedintele Camerei Reprezentantilor Paul Ryan a fost de acord. "Negocieri si compromisuri au loc curent atunci cand redactezi o lege. Este exact ceea ce vedem si auzim", a declarat el pentru CBS News.

In discursul sau saptamanal, Trump a repetat ca Obamacare, in opinia sa, era sortita esecului. "Asta va dobori tot sistemul nostru de sanatate. Daca nu facem nimic, milioane de americani nevinovati vor fi afectati, afectati dur. Iata de ce trebuie sa abrogam Obamacare".

Democratii estimeaza ca proiectul republican va avea efectul invers celui pe care-l cauta si ca va scumpi si va ingreuna si mai mult accesul la asigurari de sanatate. Ei si-au exprimat totodata regretul fata de faptul ca nu au fost consultati.

"Republicanii nu pot sa ne oblige sa inghitim asta", a declarat senatorul democrat Cory Booker pentru CNN. "Eu nu le inteleg strategia politica, pentru ca este o politica proasta".