Fostul guvernator de Utah, Jon Huntsman, a fost nominalizat de presedintele american Donald Trump pentru a fi ambasador in Rusia si a acceptat, relateaza ABC News, citata de News.ro.

Huntsman, un republican moderat care l-a criticat in repetate randuri pe Trump in campania electorala, a servit ca ambasador in Singapore la inceputul anilor '90 si in China din 2009 pana in 2011. Mandatul sau de guvernator a fost din 2005 pana in 2009.

El a demisionat din postul de la Beijing in 2011, pentru a se intoarce in Statele Unite si a candida la investitura republicana pentru presedintie, in 2012. Dupa ce a obtinut al saptelea loc la caucusurile din Iowa, al treilea loc la primarele din New Hampshire si al saptelea la cele din Carolina de Sud, Huntsman s-a retras din functie si l-a sustinut pe Mitt Romney, care a si devenit candidatul republican la Casa Alba din acel an.

In pofida diferendelor de opinie exprimate de Huntsman in campanie, Trump a obtinut sustinerea sa pana in octombrie, cand presa a publicat o inregistrare cu omul de afaceri new-yorkez laudandu-se ca le poate face orice femeilor. Dupa aceea, fostul guvernator i-a cerut lui Mike Pence, candidat la vicepresedintie in perioada respectiva, sa devina candidatul republican in cursa pentru Casa Alba.

"Intr-un ciclu de campanie care a fost doar o cursa catre fund - intr-un moment atat de crucial pentru natiunea noastra - si cu atat de multi care au incercat sa arate respect fata de votul record din primare, a venit momentul ca guvernatorul Pence sa conduca echipa" in cursa pentru presedintie, a scris Huntsman in The Salt Lake Tribune in perioada respectiva.

Functia de ambasador in Rusia a devenit extrem de importanta in ultimele saptamani, dupa ce s-a aflat ca mai multi oficiali din administratia Trump au avut contacte cu ambasadorul Moscovei la Washington inainte de investirea in functie a noului presedinte.

Procurorul General Jeff Sessions, ginerele si consilierul lui Truump Jared Kushner si fostul consilier pentru securitate nationala Michael Flynn s-au intalnit anul trecut cu ambasadorul Serghei Kisliak, in conditiile in care serviciile de informatii au atras atentia ca Rusia a incercat sa influenteze campania electorala.

Comunitatea de informatii nu a gasit, insa, dovezi ca echipa de campanie a lui Trump ar fi colaborat cu Moscova in acest sens.

"Vom primi cu bucurie orice sef al Ambasadei SUA in Rusia care este un sustinator ferm al ideii dezvoltarii dialogului dintre cele doua tari", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intr-un comunicat.