Premierul italian Romano Prodi a anuntat, marti, masurile pentru solutinarea crizei gunoaielor care au pus stapanire pe orasul Napoli. Potrivit oficialului de la Roma, armata va interveni pentru rezolvarea cazurilor cele mai urgente din oras, iar autoritatile vor incepe amenajarea a cel putin trei incineratoare de deseuri, mai ales ca in regiunea Campania nu exista niciunul, relateaza AFP.

"Vom recurge la fortele armate pentru cazurile urgente", a declarat Prodi, precizand ca noile masuri vor rezolva "in mod definitiv" problema.

El a declarat ca obiectivul guvernului este ca regiunea Napoli sa-si rezolve singura problemele de depozitare a deseurilor pentru a evita recurgerea la ''exportul de gunoi'' in strainatate, cum este in prezent cazul Germaniei, unde Italia trimite convoaie cu deseuri pentru a fi reciclate.

Noapte de infern la periferia orasului Napoli

Scene de razboi au avut loc in noaptea de luni spre marti in zona cartierului Pianura din Napoli. Presa din Italia scrie pe larg despre confruntarile violente intre fortele de ordine si locuitorii din zona care protesteaza de cateva zile fata de redeschiderea unei foste gropi de gunoi in regiunea lor.

Protestatarii au incercat din nou sa blocheze accesul la groapa de gunoi cu garduri de fier. Doua autobuze au fost incendiate, iar pompierii au avut nevoie sa fie escortati de politie pentru a ajunge sa stinga flacarile. O benzinarie era cat pe ce sa sara in aer. Mai multe persoane au fost ranite si politia a operat arestari, scrie cotidianul La Repubblica.

Corriere della Sera scrie ca jurnalistii care erau prezenti la fata locului au fost loviti cu pumnii si picioarele de catre protestatari si ca unora le-a fost distrusa aparatura pentru a nu putea sa transmita imagini de la locul revoltei.

Dupa miezul noptii politia s-a retras insa de la fata locului, locuitorii cartierului Pianura considerand ca au iesit victoriosi in fata autoritatilor.

Pe strazile din Napoli s-au adunat mii de tone de deseuri menajere dupa ce firmele de salubrizare au refuzat sa mai stranga gunoaiele pentru ca gropile de depozitare s-au umplut.