Membrilor comisiei de politica externa din parlamentul daneza ce vor face o vizita in Rusia li s-a cerut sa lase acasa smartphone-urile, tabletele si laptopurile, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Goodbye smartphone", a scris pe Facebook fostul ministru de externe Martin Lidegaard. "Pe drum cu Comisia de Politica Externa spre Rusia, unde am fost sfatuiti sa nu luam gadget-uri din motive de securitate", a scris Lidegaard, parlamentar al partidului social-liberal.

Lidegaard a postat pe Facebook fotografia unui model vechi de telefon mobil primit pentru a fi folosit in vizita din Rusia.

Nick Haekkerup, de la partidul social-democrat de opozitie a spus si el pe Facebook ca va trebui sa se descurce fara internet, mailuri sau site-ruri de socializare timp de o saptamana.

"Calatoresc cu Comisia de Politica Externa si, din motive de securitate, ni s-a cerut sa lasam acasa iPhone-urile, iPad-urile si dispozitivele similare", potrivit lui Haekkerup.

Ministere daneze au fost atacate de mai multe ori in 2015 si 2016 de un grup de hackeri strain, sprijinit de un alt stat, potrivit unui raport din februarie al unei unitati de securitate cibernetica din ministerul apararii.

Unitatea nu a vrut sa specifice tara care a platit hackerii, dar a spus in raport ca Rusia si China au capacitati extinse de desfasurare de spionaj cibernetic.