François Fillon a câştigat partida şi rămâne în cursa prezidenţială, după retragerea lui Alain Juppé şi după ce Partidul Les Republicains i-a reînnoit ”în mod unanim” susţinerea luni seara, în pofida unei ultime ofensive sarkoziste de a-l convinge să renunţe la candidatura la preşedinţia ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Comitetul Politic, după o largă consultare, şi-a reînnoit în unanimitate susţinerea faţă de François Fillon", a declarat pentru presă preşedintele Senatului Gérard Larcher, la finalul acestei reuniuni între aproximativ 20 de voci sonore ale partidului, la sediul LR din capitală.

Fillon a acceptat, de asemenea, o întâlnire cu Alain Juppé şi Nicolas Sarkozy, propusă de fostul şef de stat luni dimineaţa, dar "trebuie să aibă loc repede, nu vom lăsa foiletonul să continue etern", a avertizat el. Sarkozy a propus-o pentru miercuri, potrivit anturajului său, o dată neconfirmată de tabăra Fillon.

"Retragerea lui Alain Juppé a confirmat că nu exita un plan B, a venit acum vremea ca fiecare să continue!", a declarat candidatul, primit în faţa sediului partidului de activişti care au strigat "Fillon preşedinte!".

Luni dimineaţa, în urma unei întâlniri cu Nicolas Sarkozy, apropiaţi ai fostului preşedinte au declarat că "linia politică a lui Fillon este bună". "Dar pentru că nu mai poate să asigure unitatea familiei politice a dreptei şi centrului noi îi cerem să îşi asume responsabilitatea şi să-şi aleagă el însuşi un succesor", au adăugat ei.

NU-UL DEFINITIV AL LUI JUPPE

Dar dacă Fillon spune "rămân"? "Ei, bine, îl vom susţine", a declarat pentru AFP Christian Jacob, liderul deputaţilor LR.

Ofensiva sarkozistă a marcat o nouă întorsătută, cu 48 de ore înainte de primul tur, într-un foileton care a continuat de la dezvăluirile de pe 25 ianuarie ale revistei satirice Le Canard Enchaîné despre presupuse angajări fictive ale soţiei candidatului şi a doi dintre copii cuplului.

În timpul Comitetului Politic, mai mulţi sarkozişti au insistat, de altfel, din nou. "Pentru a intra în turul doi, avem nevoie de toţi alegătorii dreptei şi centrului. Întrebarea este 'o poate face cineva mai bine ca tine?'. Dar nimeni nu ţi-o poate impune", i-a spus Jacob lui Fillon.

Ziua a început cu o primă lovitură de teatru, o declaraţie a primarului din Bordeuax, care confirma "o dată pentru totdeauna" că nu va fi "candidat".

Mărturisind că a "ezitat", Juppé, căruia i se solicita de mai multe zile să preia ştefeta, a apreciat că "trecerea se va face durerors" şi că nu este, "deci, în măsură să realizeze unirea necesară".

El a folosit cuvinte aspre la adresa celui care l-a înfrânt cu un scor mare în alegerile primare.

”Ce mizerie!”, a spus el. François Fillon "avea un bulevard în faţa lui”, dar ”sistemul său de apărare, fondat pe denunţarea unui pretins complot şi unei voinţe de asasinat politic, l-au condus într-un impas”, a deplâns el criticând ”obstinaţia” candidatului.

VEŞTI BUNE PENTRU MACRON?

La câteva ore după ce a strâns zeci de mii de persoane în Piaţa Trocadéro, François Fillon şi-a revenit. ”Nu”, nu-şi va retrage candidatura şi este ”singurul care poate să decidă” ce urmează.

Acuzat că s-a ”bunkerizat”, el a subliniat că nu este ”autist”. Recunoscându-şi ”partea de responsabilitate”, Fillon, care şi-a reluat campania luni, exprimându-se în faţa micilor întreprinzători din cadrul CPME, va propune ”în zilele următoare” o echipă care, promite el, va arăta că este ”capabil să unească”.

Însă, dacă se menţine, peste 300 de aleşi LR l-au abandonat deja. Iar directorul său de cabinet, Patrick Stefanini, care a demisionat duminică, a declarat luni că Fillon este ”victima” unui sistem constând în a acorda parlamentarilor ”complemente de renumeraţie”. Aceste declaraţii par să percuteze apărarea candidatului, care dă asigurări că apropiaţii săi l-au ”asistat efectiv”.

Această menţinere a candidatului dreptei este, potrivit sondajelor, o veste bună pentru Emmanuel Macron, care îl devansează în cursa în vederea calificării în turul doi.

”Fie ca Fillon să rămână cât mai mult posibil”, se spune în tabăra candidatului En Marche!